LYSEON VERKKOLEHTI LINKKI

Iisalmen lyseon verkkolehti Linkki kertoo Iisalmen lyseon ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista.


Pohjoismaista yhteistyötä


Iisalmen lyseon ja ruotsalaisen Platengymnasietin yhteistyö jatkuu!


Pohjoismaiden ministeriöt rahoittavat erilaisia hankkeita, joihin voi osallistua eri kouluja niin Pohjoismaista kuin Baltiastakin. Tämänvuotisessa Nordplus-hankkeessa mukana ovat Iisalmen lyseo ja ruotsalainen Platengymnasiet Motalasta. Aiheena on Suomen ja Ruotsin historia 1900-luvulla. Kaksivuotisen projektin aikana tutustutaan ajankohtaisiin ilmiöihin ja niiden käsittelyyn molemmissa maissa. Näkökulmina ovat mm. pakolaiskriisi, EU:n kehittyminen ja maiden suhteet Venäjään. Projektien aikana tutustutaan siihen, miten mediat molemmissa maissa käsittelevät näitä teemoja.


Projektin ensimmäisenä vuonna lyseolaiset ovat vierailleet Motalassa ja tällä viikolla vierainamme on ollut kahden opettajan ja kolmentoista oppilaan ryhmä. Lyseolaisten viimesyksyisestä matkasta voit lukea enemmän Kartalla-blogista. Tällä viikolla opiskelijat ovat tehneet ryhmissä projektitöitä, joihin voi tutustua myöhemmin koulumme käytävillä. Näissä projekteissa käsitellään mm. talvisotaa, hyvinvointia ja me too -kampanjaa.Vierailun tarkoituksena on myös tutustua Iisalmeen ja sen ympäristökuntiin. Oppilaat ovatkin viikon aikana tutustuneet Kuopion museoihin ja Karjalan lennostoon, käyneet yritysvierailulla ja  viettäneet yhdessä aikaa erilaisten aktiviteettien parissa. Ruotsalaiset vieraamme ovat myös saaneet kokemusta suomalaisesta arjesta asuessaan isäntäperheissä. Viikon vierailu huipentuu lauantaiseen SuomiRuotsi-sählyturnaukseen.

Ensi vuonna toteutetaan toiset kaksi vierailua. Hanke on tarkoitettu 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijoille. Hankkeessa tänä vuonna mukana ollut Jesse Kelavuori kannustaa kaikkia lähtemään mukaan ensi vuoden projekteihin. ”Projektista saa hyvää vaihtelua tavalliseen tasaiseen arkeen. Hyvää on myös se, että pääsee matkustamaan ilmaiseksi ja Ruotsissa aktiviteetit olivat todella mielenkiintoisia!” Myös Motalassa mukana ollut Miro Luoma kehuu hanketta: ”Ruotsissa kivaa oli tutustua erilaiseen koulujärjestelmään. Perheissä asuminen oli myös mielenkiintoista. Tukholmassa pääsimme tutustumaan useisiin erilaisiin matkakohteisiin ja niiden kautta Ruotsin historiaan.” Ensi lukuvuoden ryhmään mahtuu lisää uusia opiskelijoita! Jos olet kiinnostunut pohjoismaisesta yhteistyöstä, uusiin ihmisiin tutustumisesta ja projektin ajankohtaisista aiheista, ota rohkeasti yhteyttä Juha Hietaan!Mirka Oinonen
Kuvat: Maria Markkanen