LYSEON VERKKOLEHTI LINKKI

Iisalmen lyseon verkkolehti Linkki kertoo Iisalmen lyseon ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista.


From Paris with Love


Iisalmen lyseon ranskanopiskelijoiden opintomatka Pariisiin 


Toukokuun 7. päivänä puolenpäivän aikaan me neljätoista Iisalmen lyseon ranskanopiskelijaa ja kaksi lyseon opettajaa nousimme linja-autoon, joka vei Kuopion lentokentälle. Pitkään suunniteltu opintomatka Pariisiin alkoi. Ensimmäinen päivä kului matkustaessa ja saavuttuamme kohteeseen meillä kaikilla oli epätodellinen olo. Pariisissa kevät oli Suomea pidemmällä ja oli todella lämmintä. 

Pariisin suuruus tuli ilmi kiireisestä ja ruuhkaisesta liikenteestä. Siitä huolimatta kaupunki oli todella siisti ja kaunis. Rakennukset olivat uskomattoman yksityiskohtaisia ja olimme yllättyneitä katujen roskattomuudesta.  Seuraavana aamuna lähdimme suuntaamaan aikaisin kohti Eiffel-tornia metrolla. Metrokartan lukeminen osoittautui yllättävän yksinkertaiseksi, vaikka kartta aluksi näytti melkoiselta labyrintilta. Kun saavuimme Eiffel-tornille, saimme valita mistä korkeudesta halusimme katsella Pariisin maisemia. Pitkästä jonosta ja odottelusta huolimatta Eiffel-torniin nouseminen oli kokemisen arvoista. Päivä oli selkeä, joten maisemat ja Pariisin tärkeät nähtävyydet näkyivät tornista kirkkaasti.  

Myöhemmin päivällä kävelimme Champs-Élysées -kadulle ja Riemukaarelle. Juuri sinä päivänä ryhmien ei annettu nousta ylös Riemukaareen, joten tyydyimme ihailemaan sitä alhaalta. Saimme myös itsenäisesti tutustua ympäristöön ja tehdä ostoksia. Kadun varrella oli useita vaateliikkeitä ja muun muassa hienostunut Ladurée-kahvila, joka on kuuluisa macaron-leivoksistaan.  

Päivän viimeinen kohde oli Luxembourgin puutarha, jossa kävimme levähtämässä ja kuuntelemassa opiskelijoiden esitelmiä Pariisin nähtävyyksistä. Meillä ei ollut matkaopasta, joten jokaisen opiskelijan vastuulla oli esitellä muutama pariisilainen nähtävyys tai kuuluisa henkilö muulle ryhmälle matkan aikana.  Keskiviikkona päänähtävyytemme oli Louvren taidemuseo. Maailman kuuluisin museo oli jo arkkitehtuurinsa puolesta häikäisevä näky. Saimme kiertää katsomassa meitä eniten kiinnostavat taideteokset ja opettajamme olivat myös tehneet listan museon kuuluisimmista teoksista. Useimpia totta kai kiinnostivat erityisesti Louvren vetonaulat Leonardo Da Vincin Mona Lisa ja antiikinkreikkalainen Milon Venus -patsas.  

Seuraava kohteemme oli Notre Damen katedraali, jonka yksityiskohtainen arkkitehtuuri ja värikkäät ruusuikkunat ihastuttivat. Sen jälkeen useat meistä halusivat käydä Pariisin suurimmassa englanninkielisessä kirjakaupassa Shakespeare & Companyssa, joka sijaitsi lyhyen kävelymatkan päässä.  

Viimeisenä kokonaisena päivänämme Pariisissa kiipesimme portaat Montmartrella sijaitsevalle Sacré-Coeurin basilikalle. Pariisin korkeimmalta kukkulalta maisemat olivat huikeat, ja valkoinen kirkko oli henkeäsalpaavan kaunis. Meillä oli myös mahdollisuus kiivetä Sacré Coeurin torniin saadaksemme vielä entistäkin paremmat näkymät.   

Viimeinen yhteinen turistikohteemme oli Pariisin kuuluisa hautausmaa Père-Lachaise. Siellä me opiskelijat pidimme vielä esitelmiämme sinne haudatuista kuuluisista henkilöistä. Heitä olivat muun muassa ranskalainen laulaja Edith Piaf, kirjailija Oscar Wilde sekä näytelmäkirjailija Molière.  

Hautausmaavierailun jälkeen saimme itse valita, mikä olisi matkan viimeinen matkakohde. Vaihtoehtoja olivat muun muassa nykytaiteen museo Pompidou ja Orsayn impressionistisen taiteen museo. Osa meistä halusi tehdä vielä myös ostoksia ja käydä muun muassa isossa ostoskeskuksessa Lafayetessa Viimeisen illan kruunasi yhteinen illallinen. Tarjoilijat tekivät ystävällisesti tilaa kuusitoistahenkiselle ryhmällemme. Ilta oli nauruntäyteinen, ja kaikille jäi reissusta oikein tyytyväinen olo. Moni meistä tilasi viimeisen illan kunniaksi ranskalaista herkkua, sammakonjalkoja, mikä varmasti jäi monen mieleen. Kuuntelimme opettajiemme Kristiina Ryanin ja Sari Lyytikäisen kiitokset onnistuneesta matkasta ja mieli jäi varmasti kaikilla hieman haikeaksi.  

Oli ihanaa, että meille opiskelijoille pystyttiin järjestämään tällainen mahdollisuus päästä tutustumaan ranskalaiseen kulttuuriin ja hyödyntämään kielitaitoamme. Kielikömmähdyksiä tapahtui varmasti kaikille, mutta saimme myös ikimuistoisia onnistumisen kokemuksia. Kummatkin olivat varmasti yhtä opettavaisia.  

Tahdomme kiittää Olvi-säätiötä ja LC Iisalmea, jotka tukivat matkamme järjestämistä merkittävästi ja joiden ansiosta matkan järjestäminen oli mahdollista. Totta kai kiitos kuuluu myös koulullemme Iisalmen lyseolle ja opettajillemme, jotka ottivat meistä suuren vastuun ja huolehtivat, että matka sujui suunnitelmien mukaisesti.   


Janette Heikkinen ja Nina Leinonen


Teksti on julkaistu Iisalmen Sanomissa 26.5.2018.