LYSEON VERKKOLEHTI LINKKI

Iisalmen lyseon verkkolehti Linkki kertoo Iisalmen lyseon ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista.


Arkea ja juhlaa!



Iisalmen lyseon lukuvuosi 2017–2018 alkaa olla huomisia juhlallisuuksia lukuun ottamatta päätöksessään. Vuosi on ollut täynnä niin arjen kohtaamisia kuin yhteisiä juhlahetkiäkin. Onkin aika tarkastella, millainen lukuvuotemme on ollut.



Komeasti maailmankartalle


Kuluneen lukuvuoden aikana lyseolaiset ovat matkustaneet useissa maissa ja toimineet isäntinä erilaisille vierailijaryhmille. Osa oppilaista on päässyt tutustumaan Italiaan ja Puolaan Erasmus+ -hankkeen kautta, osa Ruotsiin Nordplus-hankkeen myötä. Ranskan opiskelijat kävivät ihailemassa keväistä Pariisia. Iisalmeen on käynyt tutustumassa ihmisiä niin Venäjältä kuin Ruotsistakin. Kansainvälisyys on muutenkin iso osa koulumme arkea. Toimipa syksyllä koulullamme Japani-kerhokin!




Yrittäjähenkisyyttä LYYTI-hankkeesta


Yhtenä lukuvuoden painopistealueena lukiossamme on ollut yrittäjyys. Syksyllä opiskelijamme olivat esittelemässä miniyrityksiään Yrittäjän päivän toritapahtumassa. Sen lisäksi muutama opiskelija pääsi tutustumaan uusiin innovaatioihin maaliskuussa järjestetyssä Slush Youth -tapahtumassa.


Mielenkiintoisia ajatuksia yrittäjyydestä ja tulevaisuuden valinnoista tarjosi Arttu Lindemanin juontama paneelikeskustelu. Keskustelussa iisalmelaislähtöiset yrittäjät pohtivat hyvän yrittäjän piirteitä. Tärkeintä on olla kiinnostunut omasta ideastaan ja uskaltaa heittäytyä mukaan. Ei ole vain yhtä oikeaa tietä yrittäjyyteenkään.



Kulttuuria ja ajankohtaisia aiheita


Kulttuurista pääsimme nauttimaan Mika Eerolan Vanikan palat -monologinäytelmän kautta. Näytelmä perustuu kirjailija Hannu Väisäsen lapsuuden kokemuksiin. Olemme lukuvuoden aikana saaneet nauttia myös erilaisista ajankohtaisista puheista. Entinen jääkiekkoilija Marko Jantunen kävi kertomassa lyseolaisille urastaan ja päihteiden käytöstään. Oman esimerkkinsä kautta Jantunen maalasi ilottoman kuvan todellisuudesta, joka tuhosi niin pelaajan ihmissuhteet kuin urankin. Kevään korvalla kuulimme tulevaisuuden innovaatioista, kun nuori yrittäjä Perttu Pölönen kävi valottamassa teknologian kehitysaskelia ja tulevaisuuden mahdollisia todellisuuksia.



Arkea ja juhlaa


Lukuvuottamme ovat tauottaneet erilaiset isot ja pienet juhlat. Syksyllä juhlistimme mm. 100-vuotiasta Suomea ja uusia ylioppilaita. 




Lisäksi olemme juhlineet perinteisesti abiturientteja heidän penkkareissaan ja toisen vuosikurssin opiskelijoita heidän noustessaan opiskelijakunnan ”vallan kahvaan”.






 Vappua juhlistimme yhteisellä elokuvahetkellä Eino Säisä -salissa. Opiskelijakunnan hallitus nosti kevään ohjelmassaan esille Eurooppa-päivän. Sen lisäksi opiskelijakunta organisoi erittäin hienon lyseopäivän, jonka aikana opiskelijat kiersivät ryhmänohjaajiensa kanssa erilaisilla pisteillä, joissa vaadittiin urheilullisuutta, päättelykykyä sekä yhteistyötaitoja.





Koulumme arjessakin on tapahtunut paljon muutoksia. Ylioppilaskokeet ovat jatkaneet sähköistymistään. Viimeisenä paperisena kokeena sinnittelee matematiikka, jonka koe muuttuu digitaaliseksi ensi keväänä. Tietotekniikka on hiipinyt myös oppitunneille. Monelle tutuksi ovat tulleet niin muistikirjat, Teamsit, LibreOfficet ja Abitit. 




Aina opiskelun ei tarvitse olla luokkaan sidottua. Välillä oppitunteihin saatiin pieniä piristäviä poikkeuksia.








Hyvästien aika


Kuten niin usein elämässä, joudumme koulummekin arjessa luopumaan tutuiksi tulleista ihmisistä. Joulukuussa siirtyi eläkepäiviään viettämään lukiomme pitkäaikainen matematiikan lehtori Maritta Rytkönen. Näin kesän kynnyksellä sanomme jälleen hyvästejä. Toivotamme kaikkea hyvää Reealle, Eevalle ja Markukselle, jotka jatkavat matkaansa kohti uusia haasteita!









Oikein mukavaa kesää verkkolehtemme lukijoille!

Teksti: Mirka Oinonen
Kuvat: Maria Markkanen