LYSEON VERKKOLEHTI LINKKI

Iisalmen lyseon verkkolehti Linkki kertoo Iisalmen lyseon ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista.


Erasmus+ projekti SYCAS Start Your Career At School Italiassa


Erasmus+ projekti SYCAS Start Your Career At School päättyy tänä kesänä ja viimeisessä projektikokouksessa Italiassa, Toscanan Bargassa olivat 13.-22.4.2018 mukana Emmiina Ikonen, Roosa Turpeinen, Juulia Vainio, Piia Hynynen ja Piia Niskanen.

Lähdimme lauantaina puolen päivän aikaan Helsingistä, jonne olimme saapuneet jo edellisiltana. Lensimme ensin Müncheniin ja sieltä Alppien yli Pisaan. Pisan lentokentällä meitä odottivat italialaiset ystävämme, joiden kanssa lähdimme ajamaan uusia kotejamme kohti. Saavuimme perille siis lauantai-iltana ja majoituimme italialaisten opiskelijoiden koteihin.

Bargan maisemia.
Sunnuntaina italialaiset isäntämme olivat suunnitelleet meille ohjelmaa ja lähdimme aamulla aikaisin Pisaan. Pisassa tapasimme myös irlantilaisia ja kreikkalaisia projektilaisia isäntineen. Vietimme päivän Pisassa katsellen yhdessä nähtävyyksiä ja kiertelimme kaupungilla. Illalla illastimme isäntäperheidemme kanssa. 

Maanantaina lähdimme aamulla aikaisin Bargan kouluun, jossa tapasimme kaikki muut Erasmus+ projektin opiskelijat Saksasta, Kreikasta, Puolasta, Irlannista ja Italiasta. Aamulla kaikkien piti pitää esitelmät omasta maasta, alueesta ja koulusta, ja me iisalmelaiset jouduimme heti isäntien jälkeen ensimmäisenä esitelmöimään salissa, joka oli ihan täynnä italialaisia opiskelijoita. Kun kaikki olivat vuorollaan puhuneet, menimme pitämään samat esitelmät useisiin luokkiin 

Kertomassa Suomesta.
Seuraavaksi meillä oli luvassa ruokailu, jonka italialaiset kokkiopiskelijat olivat meille valmistaneet. Ruokailu oli aika hieno, tässä koulussa kun opiskellaan kaikkea ravintoloihin liittyvää. Iltapäivällä meillä oli luvassa italialaisten opiskelijoiden vetämä Bargan kiertokävely pienryhmissä, sekä Bargan pormestarin vastaanotto jonka jälkeen lähdimme kotiin. 

Tiistaina kävimme Firenzessä. Lähdimme matkaan jo aikaisin aamulla, sillä ajomatka kesti kaksi tuntia. Perillä meitä odotti opas, jonka johdolla näimme Firenzen tärkeimmät nähtävyydet kuten Ponte Vecchion sillan, Santa Maria del Fioren kirkon ja Basilica di Santa Crocen jonne on haudattu esimerkiksi Michelangelo ja Galileo Galilei.

St Croce
Opastetun kierroksen jälkeen meille jäi omaa aikaa kierrellä Firenzessä. Me suomalaiset suuntasimme host-siskojemme kanssa kuuluisaan Bobolin puutarhaan. Mielestämme Firenze on uskomattoman kaunis paikka. Vietimme tuossa historiallisessa kaupungissa vain päivän, joka oli aivan liian vähän, sillä nähtävää olisi varmasti riittänyt pidemmäksikin aikaa.

Keskiviikkona aloitimme päivän tutustumispelillä kello yhdeksän aikaan. Sen jälkeen aloimme työstää projektityötä, jossa jokaisella ryhmällä oli oma kysymys pohdittavana joko Erasmus-prosessista tai siitä miten koulut voisivat parhaiten auttaa oppilaita löytämään omat vahvuutensa. Muutaman tunnin työn jälkeen esittelimme tuotoksemme muille. Projektitöiden jälkeen nautimme koulun oppilaiden tekemästä ja tarjoilemasta lounaasta, jossa oli esimerkiksi tarjolla maukasta panna cottaa ja pastaa. Ruokatauon jälkeen lähdimme vierailemaan paikallisessa suuressa lääkeyrityksessä (Kedrion), joka sijaitsee lähellä. 

Saimme kuulla minkälaisia töitä farmaseuttisessa yrityksessä on olemassa. Yritysvierailun jälkeen oppilailla oli vapaa-aikaa, joten kävimme muun muassa ostamassa tuliaisia kotiin vietäväksi. Illalla juhlimme Roosan syntymäpäivää italialaisten isäntiemme kanssa makeiden leivosten ja suolaisten pizzojen parissa.


Bobolin puutarhassaTorstai aamuna suuntasimme bussilla kohti rannikolla olevaa Viareggiota. Viareggiossa tutustuimme maankuulun Fondazino karnevaalin valmisteluun ja historiaan karnevaalisäätiön oppaan johdolla. Opastetun kierroksen aikana saimme nähdä esimerkiksi karnevaalin paraatia varten rakennettuja valtavia hahmoja, joilla useilla on esimerkiksi poliittinen viesti ikään kuin pilakuvan keinoin. Kierroksen lopussa pääsimme itse kokeilemaan karnevaalihahmojen tekoprosessin alkua paperimassasta.


Valmiit paperimassatyömme

Sitten saimme kolme tuntia vapaata aikaa Viareggiossa. Osa meistä lähti esimerkiksi kiertelemään paikkoja, istumaan rannalle, syömään tai jäätelölle. Tultuamme takaisin Bargaan suuntasimme isäntiemme luokse valmistautumaan illan perhejuhlaan. Juhlan ohjelmaan kuului esimerkiksi leikkimielinen karaokekilpailu, jossa Suomi ja Puola lopulta päätyivät jakamaan ensimmäisen sijan.


Voitokas Felicita-esitys

Juhlassa näytettiin myös koostevideoita projektin aikaisemmista kokouksista muissa maissa. Tämä oli mukava katsaus menneeseen näin viimeisellä kerralla, onhan projekti kestänyt koko lukioaikamme. Lisäksi söimme hyvää ruokaa ja tanssimme kunnes toinen italialaisista opettajista tuli kertomaan, että hänellä oli meille yllätys. Yllätys oli taivaslyhty, joita oli varattu jokaiselle maalle oma taivaalle yhtä aikaa päästettäviksi. Taivaslyhtyjen jälkeen siirryimme kotiin nukkumaan pitkän päivän jälkeen.

Perjantaiaamuna työskentelimme projektin verkkosivujen parissa. Etsimme parannusehdotuksia nykyiseen sisältöön ja esittelimme sitten työmme toisille ryhmille. Projektityöskentelyn jälkeen söimme hyvin koulun upeassa ruokalassa.Ruokailun jälkeen lähdimme pienelle kahden tunnin vaellukselle läheisellä kukkulalla olevaan kylään (pelkkää ylämäkeä mikä oli hyvin rasittavaa lämpötilan ollessa +27 ja auringon paistaessa). Koululla meillä oli vielä ohjelmassa pari tuntia teatteri- ja musiikkialan ammattilaisen Francesco Tomein oman alansa esittely, jonka jälkeen kerättiin palautetta viikosta ja saimme todistukset. Tämän jälkeen yhteinen ohjelma päättyi ja lähdimme takaisin koteihimme. Illalla kaikki oppilaat menimme yhdessä ravintolaan syömään viimeisen illan kunniaksi.
Lauantai oli pitkä päivä, sillä lähdimme liikkeelle jo aikaisin aamulla, hyvin kyyneleisten jäähyväisten jälkeen ja lensimme Pisasta taas Münchenin kautta Helsinkiin, missä odottelimme tuntikausia Iisalmen yöbussia. Lopulta olimme kotona sunnuntaiaamuna, aivan rättiväsyneinä mutta hienoa kokemusta ja monta kansainvälistä ystävyyssuhdetta rikkaampina.


Jäähyväisten aika…