LYSEON VERKKOLEHTI LINKKI

Iisalmen lyseon verkkolehti Linkki kertoo Iisalmen lyseon ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista.


Vaikuta!-teemapäivässä innostettiin yhteiskunnalliseen osallistumiseen

 Nuorten Suomi ry:n tuottamassa Vaikuta!-teemapäivässä lukiolaiset pääsivät perjantaina ennen syyslomalle jäämistä kisailemaan yhteiskunnallisten vaikuttamismahdollisuuksien parissa. Teemapäivään osallistuivat kaikki ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat ja muutama opiskelija toiselta ja kolmannelta vuosikurssilta. Aamu aloitettiin lyseon alasalissa, jonne kaikki kokoontuivat kuulemaan päivän teemasta ja saamaan ohjeita.

Teemapäivässä oli mukana kattava edustus Iisalmen kaupungin johtoa. Kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen puhui lukiolaisille tilaisuuden aluksi. Uuden Pohjois-Savon hyvinvointialuejohtaja Marko Korhosen terveiset lukiolaisille välittyivät videotervehdyksen muodossa.  Lukiolaiset jakautuivat pieniin ryhmiin, ja kisailu alkoi. Osan tehtävistä ryhmät saattoivat suorittaa missä vain koululla. Tehtäviä suoritettiin yhdessä pähkäillen ja mobiilialustalle vastauksia kirjaten.

Ympäri lyseota oli järjestetty työpajoja, joissa ryhmät saivat kierrellä omaan tahtiinsa. Hyvinvointialueen nuorisovaltuustosta kertovalla pisteellä nimettiin hyvinvointialueen kuntia kartalle ja pohdittiin, mihin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston pitäisi lukiolaisten mielestä vaikuttaa.

Hyvinvointialueen toiminnasta tietoa tarjonneella pisteellä mietittiin nuorten hyvinvoinnin tulevaisuutta. 

Onks pakko käyttää? -työpajassa tarvittiin osumatarkkuutta: pisteitä sai pallonheitosta ja tietovisan oikeista vastauksista. Lisäksi opiskelija kirjasivat ylös ajatuksiaan päihteiden haitoista ja päihteettömästä hauskanpidosta.

Luokassa 35 kyseltiin, miten nuoria tulisi kuulla päätöksenteossa. Lukiolaiset saivat kertoa näkemyksiään Iisalmen kaupungin heille tarjoamista palveluista esimerkiksi liikunnan ja hyvinvoinnin alueella.

Uudenlaista nuorisotapahtumaa, Nuorisofoorumia, suunniteltiin Ylä-Savon veturin työpajassa.


Welnessii-hankkeen pisteellä pelattiin Ohjaamo-bingoa ja pohdittiin, mihin palveluihin nuoret raha sijoittaisivat. Opiskelijakunnan tilaan opettajien kestävän kehityksen tiimi oli koonnut työpajan, jossa nuoret pohtivat vaikutustaan ympäristöön. Omaa kulutuskäyttäytymistä ja jätteiden lajittelua pähkäiltiin konkreettisten esimerkkien avulla.

Aamupäivän lopuksi kokoonnuimme vielä kaikki alasaliin, jossa kerättiin opiskelijoilta palautetta aamupäivästä. Suurimman osan mielestä teemapäivä oli mukava ja mielenkiintoinen, ja vastaavaan voisi osallistua uudelleenkin. Kolme eniten pisteitä kerännyttä joukkuetta palkittiin, ja ainakaan voittajajoukkueen ei tarvinne syyslomakarkeista huolehtia!