LYSEON VERKKOLEHTI LINKKI

Iisalmen lyseon verkkolehti Linkki kertoo Iisalmen lyseon ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista.


Tulkoon kesä!Lukuvuoden päätöstilaisuutta vietettiin tänään etäyhteyksin. Poikkeusoloissa kevätjuhlatkaan eivät ole sallittuja, joten kokoonnuimme vielä lukuvuoden viimeisen kerran etäyhteyksien ääreen ohjausryhmittäin.


Päätöstilaisuudessa nähtiin perinteinen rehtorin tervehdys. Rehtori Pasi Tolonen kertasi puheessaan kuluneen lukuvuoden tapahtumia. Erityisesti rehtori antoi kiitosta opettajille ja opiskelijoille etäopetukseen siirtymisestä. ”Digiloikka muuttui hetkessä juhlapuheista osaksi normaalia kouluarkea”, rehtori tiivistää videopuheessaan. Hänen mukaansa poikkeusolot ovat kehittäneet opettajien ja opiskelijoiden tietoja ja taitoja sekä laittaneet miettimää omia elämänarvoja. 
Keväällä ylioppilaskokeiden aikataulua tiivistettiin siirtämällä reaalikokeet viikkoa aikaisemmaksi, mikä herätti paljon keskustelua. Rehtori toi puheessaan hyvin esille, millainen vaikutus tällä muutoksella oli Iisalmen lyseoon. Mikäli kokeet olisivat järjestetty alkuperäisen aikataulun mukaisesti, olimme olleet pulassa: viimeisen reaalikokeen päivänä lähes koko opetushenkilökunta oli määrätty karanteeniin!Koska emme voineet nähdä rehtoria tänä keväänä kasvotusten, päätimme tuoda Pasin luoksenne kuvin. Kuvissa rehtori on luonnollisessa elinympäristössään. Ajan kulumisen voi päätellä mm. kravatin väristä. Kuten kuvien määrästä voi päätellä, rehtori on korvaamaton osa lukion toimintaa.Opiskelijakunnan hallituksen kevättervehdyksessä tuotiin esille, miten syksyn uudet opiskelijat ovat vuoden aikana oppineet selviytymään lukion arjessa. Myös lukion toisen vuosikurssin opiskelijoille vuosi on ollut tärkeää: vanhojen tanssit ja ensimmäiset ylioppilaskirjoitukset ovat olleet vuoden kohokohtia. Lopuksi oppilaskunnan hallituslaiset toivottivat kaikille ihanaa kesää poikkeusoloista huolimatta.Tänään Iisalmen lyseosta valmistui 86 ylioppilasta. Perinteisiä lakkiaisia juhlitaan 29.8. Eino Säisä -salissa. Vaikka emme tänään juhlikaan yhdessä, haluamme kohottaa teille virtuaalisen maljan! Onnea saavutuksestanne, ylioppilaat!Omasta puolestani haluaisin kiittää Iisalmen lyseon opettajia, muuta henkilökuntaa ja opiskelijoita kuluneesta kolmesta vuodesta. Sarri Nironen kirjoittaa teoksessaan Tähdenpeitto (2012) abivuottaan viettävän Riinan ajatuksia koulusta, siellä tapahtuvista kohtaamisista ja niiden tärkeydestä. Katkelmasta välittyy jotain koulun syvimmästä olemuksesta:

”Koulu pysyy täällä, vaikka Riina lähtee: koulu täynnä rappusia ja suljettuja ovia, täynnä oppilaita, luokkien sisällä sydämet läpättävät keskenään eri tahtia ja luokasta luokkaan täydet sydänparvet, lintuparvet, lepattavat omaa rytmiään.

Kun kävellään iltapäivällä tai keskipäivällä rappusia alas, opettajat ja porrastasanteet lupaavat oppilaille valoisaa tulevaisuutta (koska: mitä tulevaisuuden jälkeen?), hymyt ovat pieniä naulakkoja, ja niihin Riina ripustaa toivonsa kerran toisensa jälkeen.”

Mukavaa kesää kaikille!

Tekstit: Mirka Oinonen
Kuvat: Maria Markkanen