LYSEON VERKKOLEHTI LINKKI

Iisalmen lyseon verkkolehti Linkki kertoo Iisalmen lyseon ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista.


Sähköiset kirjoitukset tulevat, oletko valmis?Laitteisiin tarvittiin johto jos toinenkin
Sähköisen ylioppilaskokeen kokeilun valmistelu alkoi lyseolla ajoissa. Tarvikkeiden tilaus ja oppilaiden koneiden buuttaukset (= käyttöjärjestelmän lataaminen koneen muistiin ja määrittäminen niin, että kone avautuu yo- järjestelmän muistitikulta) tehtiin jo kokeita edeltävällä viikolla. Lyseolla käytännön puolesta oli vastuussa lehtori Ari Autio. 


Varsinainen salin sisustus ja järjestelmän asentaminen aloitettiin jo maanataina 28.9. Valmistelut veivät aikaa, koska kyseessä oli järjestelmän ensimmäinen valtakunnallinen testaus ja samalla haluttiin luoda valmius tulevaisuuden kirjoituksien ylläpitämiseen. 

Lyseolla päädyttiin tällaiseen ratkaisuus

Sähköinen kirjoitus asettaa  myös aivan uudenlaisia kysymyksiä ja ongelmia kokeen järjestäjille. Esimerkiksi oppilaiden asetteleminen tilaan niin, että samaan aikaan taataan tietoturvallisuus  ja tekniikan joustava sijoittelu ja käyttö, on haastavaa. Oppilas ei siis saa nähdä muiden tuotoksia, mutta opettajan on pystyttävä tarkkailemaan kaikkia kokeita. Opettajien täytyy pystyä myös seuraamaan kokeen edistymistä ja mahdollisia teknisiä ongelmia. Haastetta lisäävät myös tarkat koetilavaatimukset. Ainakin toistaiseksi esimerkiksi väliseinien käyttö koetilassa on kiellettyä. Aiheesta lisää: https://www.ylioppilastutkinto.fi/fi/ylioppilastutkinto/digabi
Ylioppilaskokeiden valtakunnallinen  projekti käynnistyi jo helmikuussa 2013. Nyt ollaan siis siinä pisteessä, että ensimmäinen kokeilukirjoitus on pidetty ja ensimmäiset varsinaiset sähköiset kokeet (saksa, maantiede, filosofia) pidetään syksyllä 2016. Koko tutkinto suoritetaan sähköisesti 2019.