Laitteisiin tarvittiin johto jos toinenkin |
Sähköisen ylioppilaskokeen kokeilun valmistelu alkoi lyseolla ajoissa. Tarvikkeiden tilaus ja oppilaiden koneiden buuttaukset (= käyttöjärjestelmän lataaminen koneen muistiin ja määrittäminen niin, että kone avautuu yo- järjestelmän muistitikulta) tehtiin jo kokeita edeltävällä viikolla. Lyseolla käytännön puolesta oli vastuussa lehtori Ari Autio.
Varsinainen salin sisustus ja järjestelmän asentaminen aloitettiin jo maanataina 28.9. Valmistelut veivät aikaa, koska kyseessä oli järjestelmän ensimmäinen valtakunnallinen testaus ja samalla haluttiin luoda valmius tulevaisuuden kirjoituksien ylläpitämiseen.
Lyseolla päädyttiin tällaiseen ratkaisuus |
Sähköinen kirjoitus asettaa myös aivan uudenlaisia kysymyksiä ja ongelmia kokeen järjestäjille. Esimerkiksi oppilaiden asetteleminen tilaan niin, että samaan aikaan taataan tietoturvallisuus ja tekniikan joustava sijoittelu ja käyttö, on haastavaa. Oppilas ei siis saa nähdä muiden tuotoksia, mutta opettajan on pystyttävä tarkkailemaan kaikkia kokeita. Opettajien täytyy pystyä myös seuraamaan kokeen edistymistä ja mahdollisia teknisiä ongelmia. Haastetta lisäävät myös tarkat koetilavaatimukset. Ainakin toistaiseksi esimerkiksi väliseinien käyttö koetilassa on kiellettyä. Aiheesta lisää: https://www.ylioppilastutkinto.fi/fi/ylioppilastutkinto/digabi