LYSEON VERKKOLEHTI LINKKI

Iisalmen lyseon verkkolehti Linkki kertoo Iisalmen lyseon ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista.


Lucian päivä

Iisalmen lyseon Lucia-juhlaa vietettiin etuajassa jo 11.12.2008 Pyhän Ristin kirkossa.


Tänä vuonna Lucia-neitona oli koulun opiskelija Eveliina Huttunen.
Lyseon opiskelija Kari Kärkkäinen kertoi Lucia-perinteestä seuraavasti:

"Oppilaat ja opettajat - tervetuloa viettämään Lucian päivää!

Vuoden lyhyimpänä päivänä perheen vanhimmat tyttäret kantavat Lucia-neitoina aamiaistarjottimia ruotsalaisissa, norjalaisissa ja tanskalaisissa kodeissa. Myös eri paikkakunnat valitsevat itselleen oman neidon, joka seuralaistensa kanssa kulkee talosta taloon laulaen ja tarjoten kahvia ja glögiä.
Miten valkopukuisesta tytöstä, joka kantaa kynttiläkruunua ja leipomuksilla täytettyä tarjotinta, on tullut joulunajan symboli?

Yli tuhat vuotta sitten norjalainen kuningas määräsi, että joulunajan tuli alkaa Lucian juhlasta. Luciaa pidettiin Pohjoismaissa valontuojana ja hänet liitettiin myös ruokaihmeeseen. Kerrotaan nälkäiseen kaupunkiin saapuneen laivan, jonka kokassa seisoi valoa loistava valkopukuinen neito. Ruoka ja valo olivat asioita, jotka olivat tarpeen kylmässä ja talvisessa pohjoisessa.

Legendan mukaan Lucia eli noin 300-luvulla jKr. Hän oli rikkaiden vanhempien lapsi. Tradition mukaan hänet kasvatettiin kristityksi. Hänen isänsä kuoli tytön ollessa vielä nuori. Koska Lucia oli hyvin kaunis, oli hänellä paljon ihailijoita. Lucia oli kuitenkin päättänyt antaa elämänsä Jumalan palvelemiseen ja kieltäytyi kaikista kosinnoista. Hänen äitinsä yritti kuitenkin järjestää tyttärelleen hyvän liiton.
Lucia ei kuitenkaan halunnut naimisiin pakanan kanssa, ja kolmen vuoden ajan hän onnistui välttelemään äitinsä järjestämää liittoa. Lopulta Lucia sai äidiltään luvan rikkoa kihlauksen. Kihlajaislahjansa ja myötäjäisensä Lucia lahjoitti köyhille.

Vihastunut entinen sulhasmies ilmiantoi Lucian kristittynä. Lucia kieltäytyi luopumasta uskostaan. Rangaistukseksi tuomari käski hänet vietäväksi bordelliin. Silloin tapahtui ihme. Luciaa ei saatu liikkumaan minnekään. Pelästyneet vartijat yrittivät tappaa hänet ja sokaisivat hänen silmänsä, mutta ihmeen kautta hän näki edelleen. Lopulta hänen sanotaan kuolleen pään katkaisemiseen.

Lucian kerrotaan vieneen ruokaa pimeissä tunneleissa piilotteleville kristityille. Valaistakseen tietään ja vapauttaakseen kätensä kantamaan leipää Lucia kantoi päässään kynttilöitä. Hänen pukunsa väri kuvaa puhtautta, ja punainen vyö kertoo hänen marttyyrikuolemastaan."