LYSEON VERKKOLEHTI LINKKI

Iisalmen lyseon verkkolehti Linkki kertoo Iisalmen lyseon ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista.


Syksyn ylioppilaat saivat lakkinsa!


Vuoden pimeintä aikaa valaisi tänään ylioppilas- ja itsenäisyysjuhla. Tänä syksynä Iisalmen lyseosta valmistui 17 ylioppilasta. Juhlaväki kokoontui kulttuurikeskuksen Eino Säisä -saliin muutaman asteen pakkassäässä läpi lumisen Kirkkopuiston.


Juhla alkoi lippujen ja abiturienttien saapuessa saliin. 

Ensimmäisenä musiikkiesityksenä kuultiin Miska Kärkkäisen flyygelillä taituroima Chopinin Nocturne.

Puheen uusille ylioppilaille piti 1.1.2024 Kainuun maakuntajohtajana työnsä aloittava Riikka Pirkkalainen, joka siteerasi Elastisen kappaletta "Eteen ja ylös" verraten sanoitusta ylioppilaiden lukiomatkaan: "Mul ei ollut mitään muut kun mahdollisuus, ja tieto siitä että mitä tahdon voin saavuttaa. Koval duunil asiat vaan onnistuu, kokeillaan ja sit taas noustaan jos kaadutaan." Ylioppilaiden kova työ palkittiin tänään. Pirkkalainen muisteli, kuinka sähköposti oli ollut uusinta teknologiaa hänen lukioaikansa alussa, ja pohti tekoälyn ehkä olevan vastaava uutuus tänä vuonna kirjoittaneiden kohdalla. Muuttuvassa ja epävarmassakin maailmassa lukio-opintojen tarjoama tieto, yleissivistys ja empatiakyky ovat Pirkkalaisen mukaan taitoja, joita tarvitaan yhä enemmän. Pian työnsä aloittava maakuntajohtaja kuvasi puheessaan myös Itä-Suomen maakuntien mahdollisuuksia ja voimavaroja. Hän kehotti nuoria olemaan ylpeitä siitä, mistä he ovat kotoisin ja toivoi, että nuoret tulevaisuudessa kehittäisivät kotimaakuntaansa kukin omalla osaamisalueellaan. Lopuksi Pirkkalainen kehotti valmistuneita olemaan rohkeita ja tarttumaan elämän tarjoamiin tilaisuuksiin.    


 Seuraavaksi yleisö sai nauttia jälleen hienosta musiikista, kun Emma Nousiainen ja Alma Vinni lauloivat Tuomas Holopaisen säveltämän ja sanoittaman, Nightwish-yhtyeen tunnetuksi tekemän kappaleen Sleeping Sun. Johannes Mäkinen soitti flyygeliä, Jasper Kattainen bassoa, Kari Hyvönen kitaraa ja Jori Juntunen rumpuja.

Rehtori Pasi Tolonen totesi puheessaan, että epävarman maailmantilanteen keskellä lukion tehtävä on paitsi tarjota tukea ja käsitellä opiskelijoiden kanssa maailman tapahtumia, myös jatkaa normaalia opetusarkea ja tarjota näin vakautta nuorten arkeen. Rehtori totesi kuitenkin, että tänään on helppo keskittyä hyvään: työ ylioppilastutkinnon saamiseksi on tehty, ja jäljellä on enää lakin ja todistuksen vastaanottaminen.  

Rehtori Tolonen ja opinto-ohjaaja, lehtori Juha Hieta jakoivat abiturienteille heidän saavutuksensa symbolit: ylioppilastodistukset ja uutuuttaan valkoisena hohtelevat lakit. 







Ylioppilaaksi julistamisen jälkeen juhlaväki yhtyi perinteiseen Gaudeamus igitur -ylioppilaslauluun. 


Itsenäisyyden juhliminen on tärkeä osa lyseon joulukuista juhlapäivää. Sibeliuksen säveltämän Finlandia-hymnin lauloivat koskettavasti Alma Vinni, Hilja Suikkanen ja Lilla Hynynen.  

Uuden ylioppilaan tervehdyksen juhlaa toi Salla Oinonen. Oinonen kertoi, että vaikka hänen lukiotaipaleensa ei sujunut aivan kuten hän oli odottanut, oli hän oppinut lukiovuosina oppisisältöjen lisäksi tärkeitä asioita elämästä. Oinonen muistutti kuulijoita ja opiskelutovereitaan elämän ainutkertaisuudesta. Hän kehotti nuoria osoittamaan välittämistä läheisilleen ja huomaamaan rakkauden ympärillään, olemaan avoimia toisilleen ja toisaalta armollisia itselleen lukion ponnistelujen keskellä. Lopuksi Oinonen kiitti muita ylioppilaita läsnäolosta, motivaatiosta ja yhteisistä kouluvuosista ja toivotti kaikille säkenöivää juhlapäivää.     

Tanssitaidetta juhlaan toi Iinan Safiirit-ryhmä upealla esityksellään "Sinä olet minun ja vain minun".

Juhlan lopuksi laulettiin vielä yhteisesti Maamme-laulu, jonka jälkeen liput ja vastalakitetut ylioppilaat poistuivat salista. Salin ulkopuolella olikin aika valokuvaukselle ja läheisten onnentoivotuksille. Nyt saa hymyillä!

Iisalmen lyseon henkilökunta onnittelee lämpimästi kaikkia uusia ylioppilaita!