LYSEON VERKKOLEHTI LINKKI

Iisalmen lyseon verkkolehti Linkki kertoo Iisalmen lyseon ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista.


Abien penkkaripäivä 2023


Abiturienttien lukiotaipaleen pää häämöttää jo, ja tänään sitä juhlisti koko lyseon väki. Aamupäivällä kokoonnuimme abigaalaan kulttuurikeskukselle. Abien järjestämässä gaalassa pääsimme ihailemaan iloista ja kirjavaa pukeutumista: lavalle nousi supersankareita, pahiksia, satuhahmoja, eläinkunnan edustajia ja monia muita värikkäitä hahmoja.Ohjelma alkoi abien Temptation Lyseo -videolla, jolla seurattiin abien edesottamuksia viimeisimpien kouluviikkojen aikana. Yleisölle avattiin abien arkea kahvinkeittorutiineineen ja lunttausvinkkeineen. Sarjan toisessa osassa puolestaan tarkasteltiin elämää opettajainhuoneen ovien sisäpuolella. Kävi ilmi, että opettajakunnassa piposääntöä rikotaan häikäilemättömästi ja kasvintunnistuksessa olisi parannettavaa.

Abit olivat perinteiseen tapaan valinneet keskuudestaan erilasia vuoden onnistujia ja muita sankareita. Palkintonauhan ja suklaalevyn vastaanottivat muiden muassa vuoden bodari, Matti Myöhänen, ilopilleri, tyylikkäin, kaikkien kaveri, varhaisaikuinen, paita ja peppu, luolan henki ja surkein parkkeeraaja.


Abien ryhmänohjaajat Otto, Pekka, Tuija, Iiro, Sara ja Emma palkittiin kunkin persoonallisuutta kuvastavalla muumimukilla. Lavalla palkintonsa vastaanottivat siis Nuuskamuikkunen, Esi-isä, Vilijonkka, Muumipeikko, Mymmeli ja Muumimamma. Myös rehtori palkittiin Muumipappa-mukilla! Arttu Wiskarin Mökkitie oli muuntunut abien kynässä Koulutieksi, jolla ihmeteltiin derivoinnin saloja ja kiitettiin kahvista. Loppulauluna abit kajauttivat Suurlähettiläiden kappaleen Kun tänään lähden.


Vaikka penkkareita vietettiin tänä vuonna pitkästä aikaa perinteisenä helmikuisena ajankohtana, sää oli asteen verran plussan puolella. Lyseon sisäpiha täyttyi yleisöstä, kun abit kannettiin ulkona odottavien neljän kuorma-auton lavoille.
Tänään vietettävien abien penkinpainajaisten synty juontuu aina 1860-luvulle asti. Tuolloin kaikki ylioppilaiksi haluavat joutuivat matkustamaan Helsinkiin yo-kirjoituksiin. Rekiajelut ja muut  hevoskyydit vaihtuivat autojen lavoiksi noin 1920-1930-luvuilla Helsingissä.


Penkkarikarkkien heittäminen katselijoille alkoi vasta sotien jälkeen. Karamellit olivat ylellisyystavaraa ja niiden heittäminen osoitti varallisuutta. 


Aikaisemmin penkkarit päättyivät retkeen toiselle paikkakunnalle tai ravintolaillalliseen. Nykyään ravintolaillalliselle lähtevät koulun vanhat, joita juhlitaan huomenna.


Lopuksi abit lähtivät autojen lavoilla kiertämään Iisalmea ja viemään penkkaritervehdykset ja -karkit myös muille kouluille. Kiitos abeille lämminhenkisestä ja hilpeästä penkkaripäivästä!