LYSEON VERKKOLEHTI LINKKI

Iisalmen lyseon verkkolehti Linkki kertoo Iisalmen lyseon ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista.


Teemana ensiaputaidot
Lyseon luokat täyttyivät tänään aamupäivällä iloisista nuorista, jotka sitoivat kuvitteellisia pää-, käsi- ja jalkavammoja. Kyseessä oli kolmen Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijan, Otto Jääskeläisen, Joonas Karhusen ja Mirka Mönttisen, vetämä Ensiapu-teemapäivä.


 Karhusen, Jääskeläisen ja Mönttisen opintoihin kuuluu projekti oppilaitoksen ulkopuolella. He päättivät pitää entisen lukionsa, Iisalmen lyseon, opiskelijoille kaksi ensiapukurssia, jotka järjestettiin viime keväänä ja tänä syksynä. Tänään vietetty teemapäivä oli osa tämän syksyn ensiapukurssia. Erilaisia ensiapuun liittyviä pisteitä oli pitämässä ensiapukurssilaisten lisäksi opiskelijakunnan hallituslaisia, joille ensiaputaidot ovat tuttuja.


Pisteillä tutustuttiin erilaisiin sairauksiin, joiden tunnistaminen auttaa nopean avun saamisessa. Erilaisilla kilpailuilla ja Kahoot-visoilla tutustuttiin mm. diabeteksen, rintakivun ja myrkytyksen oireisiin.


Opiskelijat pääsivät myös kokeilemaan konkreettisesti haavojen sitomista, kylkiasentoa ja elvytystä. Pisteillä kokeiltiin, miten kolmioliina sidotaan oikeaoppisesti, miten nilkkavammaa hoidetaan ja mitä tehdä, jos toisella on vuotava haava.Mediassa on paljon puhuttu, että suomalaiset ovat varovaisia auttamaan elvytystä tarvitsevia. Samaa oli havaittavissa alasalissa, jossa osaa opiskelijoista piti patistella auttamaan Anne-nukkea. Rohkeimmat kuitenkin uskaltautuivat kokeilemaan edellisellä pisteellä teoriassa opittuja taitoja. Oikeanlainen painelu- ja puhallustekniikka voi auttaa pelastamaan ihmishenkiä!

Ensiaputaitopisteiden lisäksi opiskelijat pääsivät tutustumaan Savonia-ammattikorkeakouluun ja sen tarjontaa.

Teksti: Mirka Oinonen
Kuvat: Maria Markkanen