LYSEON VERKKOLEHTI LINKKI

Iisalmen lyseon verkkolehti Linkki kertoo Iisalmen lyseon ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista.


Tutustu lyseon vaihto-opiskelijoihin!


Iisalmen lyseossa lukuvuonna 2018–2019 opiskelee kolme vaihto-opiskelijaa: ranskalainen Jeanne Betremieux, italialainen Guido Locatelli ja yhdysvaltalainen Julia Congdon. He esittelivät torstaina kotimaitaan melkein täydelle Iisalmi-salilliselle lyseolaisia. 
Esittelyissä vertailtiin Suomea opiskelijoiden kotimaihin, kerrottiin eri maiden perinteistä, juhlapäivistä ja ruokakulttuurista. Suomen yhdeksi hyväksi puoleksi nostettiin – tänä vuonna 70 vuotta täyttävä –  ilmainen kouluruoka.


Jeanne kertoi suomalaisen ja ranskalaisen koulun eroista. Selkeäksi eroksi nousi koulupäivien pituus: usein koulupäivät kestävät kuuteen illalla. Koulupäivää pidentää kahden tunnin lounastauko, joka katkaisee opiskelun mukavasti. Koulutaival myös aloitetaan huomattavasti nuorempana kuin Suomessa.


Yhtenä erona maiden välillä Jeanne nosti myös perinteiset juhlapäivät. Ranskassa on useita juhlapyhiä, joiden tarkoituksena on muistaa toista maailmansotaa. Myös käyttäytyminen ranskalaisissa uimahalleissa eroaa suomalaisista: alastomuus suihkuosastolla saattaisi johtaa poliisin paikalle kutsumiseen!


Guido toi esille hieman Italian sirpaleista historiaa. Hänen mukaansa on vaikeaa sanoa, mitä italialaiset yleisesti ajattelevat eri asioista, koska Italiassa alueelliset erot ovat suuret. Jopa perinteet ja kielimuodot vaihtelevat alueellisesti. Esimerkkinä Guido nosti sen, ettei hänen isoäitinsä puhu italiaa, vaikka italialainen onkin.

Guido myös esitteli omaa kotikaupunkiaan. Upeat kuvat Garda-järvestä ja sen ympäristöstä ihastuttivat kuulijoita. Kotikaupungin nimi, Salò, jäi varmasti monen suomalaisen mieleen.
Coloradosta kotoisin oleva Julia puolestaan esitteli amerikkalaisten ja suomalaisten perinteiden eroja. Julia kertoi kotikaupungissaan vietettävistä Winter Carnival -juhlista, jossa soittaa maailman ainoa suksilla liikkuva orkesteri! Hän kertoi myös mm. ikärajoista, jotka ovat hyvin erilaisia: Yhdysvalloissa ajokortin saa 16-vuotiaana, mutta alkoholia saa ostaa vasta 21-vuotiaana.


Monille suomalaisille on syntynyt mielikuva amerikkalaisista kouluista erilaisten televisio-ohjelmien ja elokuvien välityksellä. Julia toi esille sen, että amerikkalaisissa kouluissa panostetaan huomattavasti enemmän urheiluun kuin Suomessa. Monet kuuluvatkin johonkin urheilujoukkueeseen, ja harjoituksia on useita kertoja viikossa osana koulupäivää. Koulualueelta löytyy huippuluokan urheilukentät ja -tilat, joissa on hyvä harjoitella. Harjoitusten lisäksi koulupäiviä pidentää erilaiset kerhot. Julia piti erityisesti näytelmäkerhosta. 
Suomessa Julia on rakastunut saunaan. Sitä hän jää kaipaamaan, kun vaihtoaika on ohi.


Uskonnon kurssilaiset kirjoittivat hieman mietteitä esittelyistä. Tässä muutamia kommentteja opiskelijoiltamme.
”Oli kivaa kuunnella vaihto-oppilaiden näkemyksiä Suomesta ja eroavaisuuksista suomalaisen koulumaailman ja kulttuurin välillä. - - Erityisen hauskaa oli kuulla amerikkalaisista, ranskalaisista ja italialaisista tavoista!”
”Guido oli söpö :D”
”’Juustokartta’ oli hauska ja se, että poliisit kutsutaan, jos olet alasti kylpylän suihkutiloissa.”
”Guidon esityksen kuvat olivat upeita!”
”Ihanaa, että Julia jää kaipaamaan Suomea ja SAUNAA!”

Teksti: Mirka Oinonen 
Kuvat: Maria Markkanen