LYSEON VERKKOLEHTI LINKKI

Iisalmen lyseon verkkolehti Linkki kertoo Iisalmen lyseon ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista.


ERASMUS+ -hankkeen matka Puolaan
Lyseostamme lähti neljä oppilasta, opettaja Juha Hieta sekä rehtori Pasi Tolonen Puolaan 23.9., kaupunkiin nimeltä Ełk. Matka Puolaan oli ERASMUS+ -hankkeen viides, ja matkan tarkoituksena oli jatkaa kansainvälistä hanketta, jota aiemmin on työstetty neljässä muussa maassa. Hankkeen yksi tavoite on esitellä nuorille eri maiden koulutusjärjestelmiä ja kertoa jatko-opiskelumahdollisuuksista lukion jälkeen. Puolassa esiteltiin myös eri maissa olevia käytänteitä työelämä- ja yrittäjyystietoisuuden edistämiseksi. 


Puolassa oli myös neljästä muusta maasta oppilaita sekä opettajia: Irlannista, Kreikasta, Saksasta ja Italiasta. Oppilaat ja opettajat tapasivat jo ennestään tuttuja kasvoja, ja lisäksi paljon uusia. Uusien kasvojen myötä tuli myös paljon uusia ystäviä ympäri maailmaa.


Viikon aikana, projektityön lisäksi, oppilaat ja opettajat kävivät köysiratapuistossa, Biebrzan kansallispuistossa, ikonimuseossa, kanooteilla melomassa, pelaamassa virtuaalitodellisuudessa sekä tutustumassa Ełkin tiede- ja teknologiapuistoon. Projektityötä tehtiin koulussa nimeltä Zespół szkół nr 5 w Ełku, jossa opiskelee noin 600 oppilasta.Oppilaat asuivat viikon isäntäperheissä, ja sitä kautta saivat hienon mahdollisuuden tutustua puolalaiseen perhe-elämään. Isäntäperheet ottivat oppilaat lämpimästi vastaan ja pitivät hyvää huolta, että kaikki asiat olivat kunnossa viikon aikana. Kiitoksena kaikille, jotka mahdollistivat työpanoksellaan projektiviikon onnistumisen, isäntäkoulu järjesti yhtenä iltana illanistujaiset. Illanistujaisissa joka maasta oli tuotu jotain sen maan perinneruokaa, sekä jokaisesta maasta oli myös jokin musiikkiesitys, tanssi tai peli. Suomalaiset pitivät pelin ”rikkinäinen puhelin”. Ensin laitettiin kiertämään kaksi englanninkielistä lausetta, jotka muuttuivat kierroksen aikana jonkin verran. Viimeinen lause, suomeksi ”olen kaunis”, muuttui matkalla täysin, ja kierroksen lopuksi se ei ollut enää ymmärrettävä. Viikko Ełkissä vierähti nopeasti, ja viikon jälkeen kaikilla oli varmasti jotain kotiin viemistä mukanaan: muistoja hauskoista hetkistä, uusia opittuja asioita, uusia ystäviä, joihin voi pitää yhteyttä vielä viikonkin jälkeen ja suunnitelmia, milloin pääsisi uudelleen tapamaan ystäviä. Jokainen varmasti nautti viikosta Ełkissä ja lämmöllä muistelee siellä vietettyä aikaa!


Emma Hynynen