LYSEON VERKKOLEHTI LINKKI

Iisalmen lyseon verkkolehti Linkki kertoo Iisalmen lyseon ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista.


Kansainvälinen lyseopäivä

Lukuvuoden toiseksi viimeisenä päivänä 29.5.2015 vietettiin lyseossa taas jo perinteeksi muodostunutta lyseopäivää mutta uudenlaisena. Tänä vuonna lyseon opiskelijakunnan hallitus ja lyseon   kansainvälisyysryhmä Cultura olivat suunnitelleet kansainvälisyysaiheisen lyseopäivän.
 
Päivä alkoi alasalissa, jossa huhtikuussa  Strasbourgissa vieraileet opiskelijat kertoivat Euroscola-matkastaan.
 
 
Yhteistilaisuuden jälkeen opiskelijat kiersivät kukin omaan tahtiinsa erilaisia toimintapisteitä, joista jokaisesta sai leiman passiin. Passin täyttäneet ja palauttaneet osallistuivat arvontaan, jossa oli palkintona pitsa- ja elokuvalahjakortteja.
  
Lehtori Sara Niini, joka opettajista kantoi päävastuun päivän järjestelyistä, kertoi, että eräs keskeinen ajatus kansainvälisyyspäivän suunnittelussa oli myös se, että tänä vuonna YK täyttää 70 vuotta: "Lyseopäivänä kaikilla on mahdollisuus kurkistaa myös ruohonjuuritason YK-työhön, kun Unicefin edustajat kertovat varainkeruustaan käytännön kautta ja kaikki kurkistavat Unescon maailmanperintökohteiden kirjoon."
 
Unicef esittelikin yhdessä pisteessä toimintaansa nukketyöpajan kautta, ja lisäksi opiskelijoille näytettiin elokuva siitä, kuinka Suomi sai Unicefin apua 1940-luvun lopussa.


 
SPR:llä oli myös oma toimintapisteensä, jossa esiteltiin SPR:n ystävätoimintaa. Esittelemässä olivat Marjatta Valta-Kurki ja Riitta Topelius, jotka kommentoivat päivää seuraavasti: "Saimme luotua kontakteja opiskelijoihin ja opettajiin - - ja todennäköisesti muutamia uusia pakolaisten ystäviä."  Yhdessä luokassa opiskelijat pääsivät kokkailemaan vaihto-opiskelijoiden kanssa, ja toisessa taas oli mahdollisuus opiskella farsin kieltä yhdessä lyseon afgaaninuorten ja heidän opettajansa Mirkka Sadeharjun kanssa.

 


 

Eri puolilla lyseota oli erilaisia kilpailuja, mm. musiikista ja kansainvälisyydestä.


Ympäri koulua oli siroteltu QR-koodeja, joiden takaa löytyi tietoa Unescon maailmanperintökohteista, ja luokassa 26 esiteltiin videota Merenkurkun maailmanperintökohteesta. Kansainvälistä lyseopäivää varten oli myös luotu oma Facebook-sivu, jossa opiskelijat pääsivät osallistumaan selfie-kilpailuun.Eräässä luokassa oli Matkalla maailmalla -maailmankartta. Siihen opiskelijat saivat merkitä paikat, joissa he ovat vierailleet. Lisäksi opiskelijat kirjoittivat tervehdyksiä ym. sen maan kielellä, jossa he ovat vierailleet.Päivän lopuksi pidettiin vielä  lehtori Sonia Jiménez-Martínezin ja lehtori Markus Tynin vetämä salsatanssitunti yläsalissa kaikille innokkaille.

 

Opiskelijoiden kommentit päivän jälkeen olivat hyvin positiivisia:
 
"Päivä on ollut mukavan rehto. Pisteillä käynti on ollut hauskaa, ja tykkäsin erityisesti Matkalla maailmalla -pisteestä. Myös Unicefin piste oli kiva, koska nukkejen tekeminen oli vaihtelevaa ja omaa luovuutta sai käyttää."
 
"Tämä on ollut oikein mukava päivä, ja idea oli mahtava. On mukava tutustua koulussa oleviin erilaisiin kulttuureihin."
 
"Yllättävän mukava päivä! Tykkäsin melkeinpä kaikista, mutta pari jäi näkemättä. Mukavaa oli oppia muista maista ja maistella eri ruokia."
 
Lehtori Sara Niini totesi vielä haastattelunsa lopuksi:"Tästä on hyvä kaikkien lähteä kesälomille ja pitää mielessä suvaitsevaisuus, avarakatseisuus ja toisten kulttuurien kunnioitus."


teksti: Soile Saarela
kuvat: Maria Markkanen