LYSEON VERKKOLEHTI LINKKI

Iisalmen lyseon verkkolehti Linkki kertoo Iisalmen lyseon ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista.


Tärkeintä kirjoittajalle on oma tyyli - Antti Heikkinen vierailulla lyseossa

Ylä-Savon kirjastojen kirjailijakiertue toi juuri ennen syyslomaa nilsiäläisen kirjailijan Antti Heikkisen Iisalmeen. Kirjailija ja toimittaja Heikkinen vieraili myös Iisalmen lyseossa torstaina 9.10.2014 kertomassa kirjailijantyöstä lyseolaisille.

Heikkinen sai tänä vuonna Savonia-palkinnon esikoisromaanistaan Pihkatappi, ja lisäksi hän on ollut viime viikkoina julkisuudessa äskettäin ilmestyneen Juice Leskisen elämäkerran Risainen elämä vuoksi.

Heikkinen kertoi aluksi siitä, miten hän alkoi kirjoittaa, miten esikoisromaani syntyi ja kuinka hänestä tuli kirjailija. Niitä, jotka haaveilevat kirjoittamisesta, Heikkinen rohkaisi: "Älkää antako periksi. Kustannuskynnyksen ylittämiseen tarvitaan myös helvetisti hyvää tuuria niin kuin kaikessa. Ei riitä, että on hyvä kirjoittaja ja hyvä tarina." Kirjoittajalle tärkeimmäksi hän mainitsi oman tyylin löytämisen.


Heikkinen myös muistutti kirjailijantyön realiteeteista: "Rikastumaan sillä ei pääse. Tuntemattoman esikoiskirjailijan teosta myydään yleensä noin 400 kappaletta, joista kirjailija saa noin kolme euroa kappaleelta miinus verot, mikä on aika vähän sielun vuodattamisesta ja vuosien työstä."
Kirjailija nauratti yleisöään kertomalla hupaisia sattumuksia siitä, kuinka hänen kirjoihinsa on suhtauduttu hänen kotipaikkakunnallaan Nilsiässä. Osalla lukijoista on mennyt fakta ja fiktio sekaisin, kun Heikkisen esikoisteosta on luettu omaelämäkertana.

Faktaan sen sijaan perustuu 2.10. ilmestynyt Juice Leskisen elämäkerta, jonka syntymisessä on jälleen sattuma ollut vahvasti mukana. Heikkinen kuvaili omaan humoristiseen tyyliinsä kohtaamisiaan Juicen kanssa. Heikkinen oli viimeisiä, jotka ehtivät jututtaa Juicea ennen tämän kuolemaa, ja hän oli viimeinen toimittaja, joka haastatteli Juicea.


Seura-lehti pyysi Juicen kuoleman jälkeen Heikkiseltä kuvia viimeisestä haastattelusta, ja kun kuvia käytettiin sovitusta poiketen, Heikkinen kuvasi tunteitaan: "Hirveä häpeän määrä! Halusin hyvittää Juicelle kuva-asian joskus." Juicen elämäkerta oli kahden vuoden pinnistys, ja kun lähes 500-sivuinen teos oli valmis, Heikkinen ajatteli, ettei sen paremmin hyvitystä pysty tekemään - tosin hän myönsi, ettei ole täysin tyytyväinen teokseensa, itsekriittinen kun on.

Lyseolaiset saivat esittää kysymyksiä luennon lopuksi, ja Heikkiseltä kysyttiin mm. Pihkatappi-kirjan nimestä, kirjailijantyön parhaista puolista, suosikkikirjailijoista ja teosten lopetuksista. Heikkisen mielestä parasta kirjailijanammatissa on se, "kun työ juoksee ja teksti kulkee eikä ole väkisin väännettyä". Toinen  huippuhetki työssä on se, kun saa valmiin kirjan käteensä, vaikka Heikkinen  tunnustaakin pelkäävänsä arvostelijoiden kommentteja.


Seuraavasta teoksesta Heikkinen paljasti: "Tiedän, miten seuraava romaani alkaa ja loppuu, mutten sitä, mitä siinä välissä on. " Jäämme siis odottelemaan!Lyseon ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat kommentoivat Heikkisen luentoa seuraavasti:

"Tosi hyvä luento. Kirjailija osasi puhua hauskasti ja mielenkiintoisesti. Oma ajatus ei lähtenyt harhailemaan." Siri Juntunen 14B

"Monipuolinen, ei liian asiallinen."  Milja Mehtonen 14C

"Mukava, ei pitkästyttänyt." Aleksi Kokkonen 14B

"Osasi humoristisesti saada kuulijoita mukaan ja vastaamaan kysymykseen." Miro Lappalainen 14C

"Kirjat vaikuttivat monipuolisilta. Pihkatappi-romaani alkoi kiinnostaa nimensä ansiosta." Niko

"En ole lukenut samantapaisia kirjoja ennen, joten voisin lukea Antti Heikkisen kirjoja." Sara Oikarinen 14AKiinnostuitko Heikkisen Pihkatappi-teoksesta tai Juicen elämäkerrasta Risainen elämä?
Lue lisää

- http://www.siltalapublishing.fi/fi/kirja/kotimainen-kaunokirjallisuus/108/pihkatappi
- http://www.savonsanomat.fi/viihde/kirjat/antti-heikkinen-pihkatappi/1347209
- http://www.savonsanomat.fi/viihde/kirjat/antti-heikkinen-risainen-elama-juice-leskinen-19502006/1907061
- http://yle.fi/uutiset/juice_leskisen_risainen_elama_viimein_kirjaksi/7499416 .teksti: Soile Saarela
kuvat: Maria Markkanen