LYSEON VERKKOLEHTI LINKKI

Iisalmen lyseon verkkolehti Linkki kertoo Iisalmen lyseon ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista.


Joulunavaus Pyhän Ristin kirkossa 5.12.

Keskiviikkoaamuna 5.12.2012 koko lyseon väki kokoontui yhteiseen aamunavaukseen Pyhän Ristin kirkkoon.

Lyseon opiskelija Lotta Virkkunen kertoi aluksi ensimmäisestä adventista ja tiernapoikaperinteestä:

Lotta Virkkunen
 "Keskiajan lopulle tultaessa läntisessä kristikunnassa vakiintui käytäntö, jonka mukaan uusi kirkkovuosi alkaa ensimmäisestä adventtisunnuntaista. Sana adventti tulee latinankielisestä sanonnasta adventus Domini, Herran tuleminen.

Adventtiaikaan kuuluvat myös tiernapojat. Tiernapojat on vanha suomalainen joulukuvaelma, jonka juuret ajoittuvat keskiajalle. Uskonnolliseksi mysteeridraamaksi luokiteltava tähtipoikaperinne on kulkeutunut maahamme Saksan ja Ruotsin kautta. Meillä varhaisimmat maininnat tähtipojista ajoittuvat 1800-luvun alkuun. Saksassa kuvaelma tunnettiin 1500-luvulla. Kuvaelma perustuu pääasiassa Matteuksen evankeliumiin."


"Jaa, minä en ole mikää styränki, vaan kuningas Herootes, joka kannan minun kultaista kruunuani..."

"Nykyinen versio on syntynyt 1800-luvun loppupuolella, mikä voidaan päätellä siitä, että laulussa mainitaan Suomen suuriruhtinas Aleksanteri. Tämä hallitusvallan ylistäminen lisättiin näytelmään luultavasti viranomaisten tyynnyttämiseksi.

Aidoimmillaan tiernapoikaperinne on säilynyt Pohjanmaan rannikkoseuduilla ja erityisesti Oulussa. Näytelmästä on olemassa lukuisia eri versioita."

Tiernapoikanäytelmässä Laura Madetoja oli Herodes, Asseri Väisänen Murjaanien kuningas, Anne Heikkinen Knihti ja Niina Rytkönen Mänkki.

 
" Katsokaatte nyt tuota..."

"Oletko nähnyt niitä kolmia Itäisen maan viisasta miestä?"
Tiernapoikaesityksen jälkeen Lotta Virkkunen vielä jatkoi ensimmäisestä adventista:

"Ensimmäinen adventtisunnuntai on yksi suosituimmista juhlapyhistä kirkossamme. Keskiajalta ulottuvan perinteen mukaisesti evankeliumina on palmusunnuntain aihepiiriin kuuluva kertomus Jeesuksesta, joka ratsastaa aasilla Jerusalemiin. Näin adventti liittyy palmusunnuntain ja pääsiäisen tapahtumiin. Siihen kuuluu myös erottamattomasti saksalaisen Voglerin 1700-luvun lopulla säveltämä Hoosianna-hymni, joka Suomessa esitettiin ensimmäisen kerran 1807."

Kirkko oli täynnä opiskelijoita
 Lopuksi laulettiin yhteislauluna virsi numero 1: Hoosianna.

RAUHAISAA JOULUNODOTUSTA!