LYSEON VERKKOLEHTI LINKKI

Iisalmen lyseon verkkolehti Linkki kertoo Iisalmen lyseon ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista.


Kultturiakatemian voimannäytös

Kulttuuriakatemia, joka aloitti toimintansa Iisalmessa syksyllä 2009, on saanut valmiiksi poikkitaiteellisen produktionsa, nuorisomusikaalin Poika nimeltä Iines. Musikaali perustuu Tuija Lehtisen samannimiseen nuorisokirjan. Ensimmäinen näytös esitettiin ti 20.4.2010 Kulttuurikeskuksen Säisä-salissa.Kulttuuriakatemiassa on mukana Iisalmen lyseon lisäksi Juhani Ahon ja Kauppis-Heikin koulut (9. luokat) sekä Ylä-Savon Musiikkiopisto. Yhteistyötahoina lukuvuonna 2009-2010 ovat olleet myös Iisalmen Naisvoimistelijat ry (IINA) ja Iisalmen Teatteri ry.Lyseolaisia onkin runsaasti mukana musikaalissa niin näyttelijöinä, tanssijoina kuin soittajina ja laulajinakin. Iisalmen lyseon opiskelija Alina Ryhänen, joka näytteli päähenkilö Iineksen setää/tätiä Johannaa, suosittelee kulttuuriakatemiaa kaikille, jotka ovat yhtään kiinnostuneita esiintymisestä:

"Koko vuosi noin kokonaisuudessaan on antanut paljon näyttelemisen saralla. Emme siis ole harjoitelleet koko vuotta tähän näytelmään vaan alkuvuodesta kävimme noin yleisesti asioita näyttelemisestä. Viimenen viikonloppu ennen ensi-iltaa oli harjoittelua lähes aamusta iltaan, ja viikonloppu olikin aika rankka, kun väsymyskin alkoi vaivata loppupäivästä."

Miiu Laajalahti, joka oli musikaalissa sekä päähenkilö Iineksen äiti että kesäteatterin ohjaaja Roope, kertoi taas kokemuksistaan seuraavaa:
"Ensi-ilta päivänä tottakai jännitti, mutta seuraavissa esityksissä en osanut jännittää ollenkaan. Nyt esitysten jälkeen on hyvin haikea olo, koska porukasta ehti tulla jo hyvin läheinen. Jälkeenpäin olen erittäin tyytyväinen, että tulin lähteneeksi kulttuuriakatemiaan mukaan, koska sain teatterista kokemusta ja varmuutta esiintymiseen."

Tanssijana toimineen ja apteekin Ullaa näytetelleen Heidi Elorannan mukaan näytökset menivät hyvin ja ilman suurempia kommelluksia. "Kehut ja posiitiviset palautteet ovat lisänneet esiintymismieltä", hän lisää.

Kaikki haastatellut kehuivat akatemiassa mukana olleiden ryhmähenkeä.
"Esityksen teko on ollut todella hauskaa, ja porukka on mitä mahtavin! Todella haikeat fiilikset tulee olemaan viimeisen esityksen jälkeen" , kuvaili tunnelmiaan Sonja Isohanni, joka näytteli musikaalissa Nikitan siskoa Irinaa.Keskiviikkona 21.4.2010 lyseon väki oli katsomassa päivänäytöstä. Lyseon opiskelija Joel Hyvönen (09D)kuvaili esitystä "iloiseksi, energiseksi ja piristäväksi kulttuurikokemukseksi. Näytelmästä teki keväisen näyttelijöiden luoma kiihkeys ja keväiset värit."

Riku Keinosen (09A) mielestä musikaali oli hyvin näytelty, mutta hän epäilikö, jäikö juoni epäselväksi katsojalle, jos ei ole lukenut kirjaa.

Jaakko Hynynen (09A) taas piti esityksestä muutoin, mutta tanssiesitykset olisi voinut jättää pois,sillä hänen mielestään ne rikkoivat kokonaisuutta.

Kiira Seppänen (09A) ja Essi Palojärvi (09E) sen sijaan olivat poikien kanssa eri mieltä juonen seurattavuudesta ja tanssiosuuksista. Essistä on hienoa, että täällä Iisalmessakin tehdään tällaisia esityksiä, ja Kiiran mielestä kulttuuriakatemialaisten esitys oli "melkein yhtä hyvä kuin ammattiteatterin".