LYSEON VERKKOLEHTI LINKKI

Iisalmen lyseon verkkolehti Linkki kertoo Iisalmen lyseon ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista.


Lakit painettiin päähän hellesäässä 1.6.2024


Helteiset säät hellivät Iisalmea viimeisten koulupäivien ajan. Lauantaina 1.6. lukiolla vietettiin aamulla perinteistä kevätjuhlaa 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijoiden voimin. Puolilta päivin juhlaväkeä alkoi kokoontua kulttuurikeskukseen, jossa valkolakin tänä keväänä sai 99 abiturienttia. 

Juhla alkoi perinteisesti lippukulkueen saapuessa Eino Säisä -saliin. Lippuja saattelivat airueiden muassa päivän päätähdet.

Ensimmäisenä kuultiin musiikkia. Abiturienttimme Laila Shaheen tulkitsi upeasti sellollaan Camille Saint-Saënsin Le Carnival des Animeux, R.125 -sarjan osan Joutsen. Satu Pulkkinen soitti flyygeliä.

Rehtori Pasi Tolonen kertoi puheessaan, että tänään lakitettavat 99 abiturienttia liittyvät Iisalmen lyseosta noin 120 vuoden aikana valmistuneiden noin 8 500 ylioppilaan joukkoon. Tänä keväänä ylioppilaskirjoitukset sujuivat lyseossa erityisen hyvin, sillä suoriuduimme puoli arvosanaa paremmin kuin Suomen lukiot keskimäärin. Huipputuloksia saimme useita: neljä Iisalmen lyseosta valmistunutta kirjoitti viisi laudaturia ja yksi abiturientti peräti kuusi. Pohjois-Savosta vähintään viisi laudaturia kirjoitti tänä keväänä 10 ylioppilasta, joten näistä puolet olivat Iisalmen lyseon opiskelijoita. Tuloksista iloittuaan rehtori antoi abiturienteille viisi elämänohjetta: Ensinnäkin on tärkeää muistaa pitää hyvää huolta itsestään. Toiseksi itselleen kannattaa asettaa tavoitteita, joita kohti pyrkiä. Kolmanneksi rehtori kehotti nuoria uskomaan unelmiinsa ja vaistoihinsa elämän risteyskohdissa, kuten nyt lukiosta valmistuessa. Neljänneksi hän muistutti, että monet tapahtumat elämässä ovat lopulta sattumaa, eikä sitä kannata pelätä vaan antaa sattumalle mahdollisuus. Viimeiseksi rehtori neuvoi abiturientteja pyrkimään tekemään asioita, joista he nauttivat ja jotka tuottavat iloa heille itselleen ja heidän läheisilleen.  

Niin ikään tämän kevään abiturienttimme Helmi Kärkkäinen johdatteli huilullaan juhlayleisön kesäyön tunnelmiin, kun salissa soi Jean Sibeliuksen Nocturne, op. 51 no. 3. Satu Pulkkinen flyygelissä.

Tänäkin vuonna lyseolla oli ilo saada juhlaan kunniavieraiksi myös riemuylioppilaitamme! 50 vuotta sitten ylioppilaaksi päässeiden puheenvuoron juhlaan toi Tapio Honkamaa. Honkamaa totesi lakkiaispäivän olevan niin mieleenpainuva, että sen muistaa vielä 50 vuoden päästäkin. Riemuylioppilas muisteli oman lukioaikansa joiltain osin eronneen nykykoulusta: opettajien kuri oli tiukka, aamut alkoivat hartaudella ja rehtori nuhteli myöhästyjät. Eroista huolimatta koulusta sai silloin ja saa edelleen hyvät eväät elämään. Loppu on kiinni omasta lahjakkuudesta ja etenkin sinnikkyydestä. Seuraavat vuodet Honkamaa käyttäisi uuden ylioppilaan asemassa viisaasti mutta elämänilosta tinkimättä. Rennolla otteella elämä sujuu parhaiten, joten mailaa ei kannata puristaa. Maailma voi näyttää nyt olevan myllerryksessä, mutta siitä kyllä selviämme, riemuylioppilas totesi. Puheensa hän päätti Peppi Pitkätossun sanoihin: "Tätä en olekaan koskaan yrittänyt, joten olen ihan varma, että se onnistuu!" 



Lyseon opiskelijoiden bändi taituroi modernimman klassikon parissa esittämällä David Paichin ja Jeff Porcaron kappaleen Africa. Laulajina Emma Nousiainen, Alma Vinni, Aada Blek, Lilla Hynynen ja Hilja Suikkanen, kitarassa Kari Hyvönen ja musiikin lehtorimme Otto Aminoff, flyygelissä Johannes Mäkinen, rummuissa Jori Juntunen ja bassossa toinen opettajavahvistuksemme, Iiro Keränen.






Upeiden esitysten jälkeen koetti abiturienttien kolmen tai neljän vuoden työn päätöshetki. Todistukset ja lakit jaettiin rehtori Pasi Tolosen ja ryhmänohjaajina toimineiden lehtoreiden voimin: Iiro Keränen, 21A ja 21M; Teemu Hiltula, 21B; Ulla Myllylahti, 21C; Ari Autio, 21D ja Kimmo Varis, 21E.

Rehtori julisti abiturientit ylioppilaiksi, ja hymy oli herkässä niin nuorilla valkolakkisilla kuin juhlayleisölläkin! Ylioppilaaksi julistamisen kunniaksi laulettiin akateemisen nuorison tunnussävelmä, Gaudeamus Igitur.

Uuden ylioppilaan tervehdyksen juhlaan toi Matti Rautio. Rautio palasi puheessaan ensimmäisen lukiopäivän tunnelmiin, josta lukioajan tunteiden vuoristorata muutama vuosi sitten sai alkunsa. Tuore ylioppilaamme kertasi lukion kulkua ensimmäisen vuoden koejärkytyksestä toisen vuoden vanhojentanssien kautta "Suomen suurimpaan eväsretkeen", eli ylioppilaskokeisiin. Lukion Rautio totesi antaneen onnellisia vuosia, joiden yhteisöllisyydestä hän erityisesti tahtoi toisia ylioppilaita kiittää. Myös opettajia puhuja kiitti sekä hyvästä opetuksesta että ajoittain kärsivällisyydestäkin. Tärkeimmät kiitokset ylioppilaamme osoitti kuitenkin perheelleen. Lopuksi hän kehotti vielä nuoria uskomaan unelmiinsa periksi antamatta.

Iinan Rosellat-ryhmä toi juhlaan tanssin iloa esityksellään "Veden voima". Koreografian olivat suunnitelleet Marja Töysä ja Lilja Puurunen, ja valmentajana toiminut Hanna Baumgartner.

Juhlan päätöstä enteili yhteislauluna laulettu, perinteinen koulujen kesän aloittaja, Suvivirsi. Suvivirren jälkeen liput ja ylioppilaat poistuivat salista juhlaväen saattelemana.


Kirkkopuistossa ylioppilaat kokoontuivat auringossa sädehtiväksi, valkolakkiseksi kulkueeksi kohti lyseota ja yhteiskuvausta.    






Iisalmen lyseo onnittelee sydämellisesti kaikkia uusi ylioppilaitaan!