Tämän kevään toinen Erasmus+ - Climate Change in the Digital Era –hankkeen matka suuntautui Länsi-Norjaan Stordiin. Mukana oli 8 opiskelijaa ja 3 opettajaa: Juha Hieta, Heidi Martikainen ja Sara Niini.
Lähdimme matkaan vappupäivänä 1.5. puolen päivän maissa tilausbussilla Rissalan lentokentälle, josta lensimme Helsinki-Vantaalle ja edelleen Norjan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Bergeniin. Bergenistä matka jatkui tilausbussilla lauttasatamaan, josta puksutimme viihtyisällä lautalla puolisen tuntia Stordiin, jonka keskustaajamaan Leirvikiin meidät noudettiin vielä paikallisen lukion omilla pakettiautoilla. Perille saavuimme illansuussa.
Lautalla.
Stord vgs.
Saavuttuamme Stord videregående skolen (=lukio) pihaan opiskelijat lähtivät isäntäperheiden matkaan ja opettajat majoitettiin paikalliseen hotelliin.
Seuraavana päivänä kokoonnuimme koululla, jossa tapasimme norjalaiset isännät ja muut ulkomaiset hankeporukat Ranskasta ja Kreikasta. Koulun auditoriossa oli pieni tervetuloseremonia, jonka jälkeen opiskelijat jalkautuivat sekaryhmissä tekemään PP-esitystä ilmastonmuutoksesta ja sen syistä ja seurauksista. Kaupunginjohtaja tuli myös esittäytymään ja iltapäivällä tutustuimme kouluun. Sen jälkeen loppupäivä oli vapaata aikaa kierrellä kaupunkia. Projektityöt jatkuivat tiistaina. Iltapäivällä ja illalla opiskelijat viettivät aikaa keskenään. Opettajat kipusivat tunturin huipulle tuulimyllyjä katsomaan ja vierailivat erään norjalaisen opettajan hulppealla kesähuvilalla.
Opettajia tunturikävelyllä: ranskalainen Claire, kreikkalaiset Stelios ja Stavroula, Juha, Sara ja Heidi sekä kreikkalainen Akis.
Keskiviikkona ahtauduimme jälleen koulun pakettiautoihin telttoinemme ja retkivarusteinemme. Päämäärä oli Sunndalin kylä ja Folgefonnan jäätikkö parin tunnin auto- ja lauttamatkan päässä. Matkalla pysähdyimme viehättävässä Rosendalin kylässä kivipuistossa ja infokeskuksessa.
Steinparken – kivipuisto
Saavuttuamme Sunndaliin leirintäalueelle, aloimme pystyttää opiskelijoille telttoja, joissa he yöpyivät ranskalaisten ja kreikkalaisten nuorten kanssa koleasta ja sateisesta säästä huolimatta suomalaisen sisun avulla. Opettajat majoittuivat ja päivystivät leirintäalueen mökeissä.
Sunndalin leirintäalue
Bondhusbreen-jäätikön reuna Folgefonnan kansallispuistossa
Seuraavana päivänä runsaan aamiaisen jälkeen, joka tarjoiltiin lähistöllä sijaitsevassa rustiikkisessa kievarissa, lähdimme patikoimaan Folgefonnan kansallispuistoon kohti Bondhusvatnetin vuoristojärveä, jonka liepeiltä näkyy kaistale Bondhusbree-jäätikköä. Suurin osa opiskelijoista ja opettajista osallistui parin tunnin patikointiin, joka oli huippuhieno kokemus. Sää ehti vaihtua moneen otteeseen retken aikana ja jäätiköstäkin saatiin näköhavainto. Ilmastonmuutos konkretisoitui kansallispuistossa jäätikön kutistumisen ja kuivahtaneen jäätikköjärven muodossa.
Patikkaretken päätteeksi purimme teltat ja pakkasimme kimpsumme ja kampsumme jälleen autoihin. Paluumatkalla moni otti autossa nokoset raitisilmamyrkytyksen ja hieman huonosti nukutun telttayön jälkeen. Mutta hauskaa oli ollut!
Perjantaina oli viimeinen projektipäivä. Meidän opiskelijamme ja ranskalaiset nuoret työstivät Sunndalin retkestä koosteet, jotka esitettiin vielä päivän päätteeksi. Sen jälkeen lähdimme tutustumaan lähiseudun kalanjalostamoon, jossa näimme konkreettisesti eri vaiheissa, miten kasvatettu lohi tuodaan työstettäväksi ja jalostettavaksi kalatehtaalle. Vierailun jälkeen meille tarjoiltiin vielä maukkaat lohiburgerit pienessä kalastajakylässä.
Samana viimeisenä iltana opiskelijat kokoontuivat vielä koululle fiilistelemään viikon tapahtumia. Lauantaiaamuna lähdettiin kotimatkalle monine pikku etappeineen. Haikealta tuntui kaikista opiskelijoista sanoa heipat sekä norjalaisille että ranskalaisille kavereille. Mutta onneksi tässä digiajassa yhteydenpito on melko mutkatonta.
Kotiin Iisalmeen saavuimme lauantai-iltana puoli seitsemän aikaan. Olipa kyllä jännittävä ja antoisa viikko! Tusen takk 😊
Teksti: Heidi Martikainen
Kuvat: matkalla mukana olleet