LYSEON VERKKOLEHTI LINKKI

Iisalmen lyseon verkkolehti Linkki kertoo Iisalmen lyseon ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista.


 Isalmen lyseon tuoreita ylioppilaita ja Suomen itsenäisyyttä juhlittiin aurinkoisena pakkaspäivänä 4.12. Iisalmen kulttuurikeskuksen Eino Säisä -salissa. 


Abiturientit saapuivat juhlaan lippujen johdattamina Visa Kettusen säestäessä trumpetilla. 


 

Nuorisokuoro Allegro aloitti juhlan koskettavalla tulkinnallaan kappaleesta Tahdon uudet silmät. Kuoroa johti Susanna Alajuuma-Kettunen ja kitaraa soitti Liisa Loimalahti. Tätä seurasi Allegron energinen Primatsu-kappaleen esitys, johon koreografian oli luonut Kati Tenhunen. 


 

Juhlapuheen tilaisuudessa piti sotatieteen tohtori Heidi Ruotsalainen, joka on valmistunut ylioppilaaksi Iisalmen lyseosta vuonna 2004. Puheessaan Ruotsalainen totesi valmistuvien suorittaneen opintojaan poikkeuksellisina aikoina, jollaisia Suomessa on kuitenkin nähty ennenkin. Sotavuosina abiturienttien ikäiset nuoret palvelivat rintamalla ja mahdollistivat työllään ja uhrauksillaan nykyisille nuorille vapauden opiskella itsenäisen Suomen koulutusjärjestelmässä, joka on maailman parhaita. Ruotsalainen sanoi abiturienteille Iisalmen olevan hyvä paikka kasvaa ja opiskella, ja kehotti heitä pitämään jatkossakin pitämään kiinni savolaisesta sielustaan ja tavasta toimia ihmisten kanssa. Ylioppilaskirjoitukset läpi vietyään abiturienttien on nyt aika kirjoittaa elämänsä tarinaan uusia lukuja. Tätä varten puhuja toivotti heille rohkeutta valintojen tekemiseen ja oman polun etsimiseen. Jokainen on uniikki sekoitus osaamista ja persoonaa, ja epätäydellisyys ja oman polun ajoittainen mutkaisuus on inhimillistä. Nuorille Ruotsalainen antoi ohjeen olla optimisteja ja ajatella asioista hyvää. 


 

Puheen jälkeen juhlassa nautittiin jälleen musiikista, kun Lyseon opiskelijat Nea AlaraasakkaNanette Kvist, Nelli Rönkkö, Iia Mulari ja Aada Partanen sekä musiikinopettaja Otto Aminoff esittivät kappaleet Joulun kanssas jaan ja Minun Suomeni. 


 

Rehtori Pasi Tolonen kertoi puheessaan Iisalmen lyseon palvelleen jo 125 vuotta. Lyseon historia on siis lähes yhtä pitkä kuin 130-vuotista taivaltaan kaupunkina juhlivan Iisalmen kaupungin. Lukuvuoden 2021 alku ei ollut tavanomainen, sillä uuden opetussuunnitelman lisäksi oppivelvollisuuden laajeneminen ja toisen asteen koulutuksen maksuttomuus on tuonut muutoksia lukion toimintaan. Monista muista lukioista poiketen Iisalmen lyseo on tarjonnut maksutta työvälineitä, kuten kannettavat tietokoneet, myös aiemmin lukio-opintonsa aloittaneille. Korona on leimannut myös lukion arkea, vaikka rehtori totesikin lukiolla olleen toistaiseksi poikkeuksellista onnea tartuntojen suhteen. Opiskelijoiden rokottautuminen onkin tärkeää paitsi heidän itsensä ja oman terveytensä, myös ystävien, perheiden ja yhteisön vuoksi.  

Syksyn ylioppilaskokeiden tulokset olivat Iisalmen lyseossa parempia kuin Suomen lukioissa keskimäärin. Rehtori kehotti uusia ylioppilaita olemaan ylpeitä saavutuksistaan ja säilyttämään lukio-opintojen aikana kehittämänsä sinnikkyyden.    

 


Uudet ylioppilaat saivat todistuksensa ja lakkinsa suosionosoitusten saattelemina. Todistukset ja lakit jakoivat rehtori Pasi Tolonen ja opinto-ohjaaja Tiina Mustonen. Ylioppilaaksi julistettiin tänä syksynä 14 ylioppilasta. Ylioppilaaksi julistamisen päätteeksi laulettiin perinteikäs Gaudeamus igitur. Säestäjinä toimivat Laila Shaheen, Ramona Janatuinen, Vilma Kärkkäinen ja Otto Aminoff. 

Saga Lenruth ja Laila Shaheen esittivät upeasti selloillaan Erkki Melartinin sävellyksen Arietta  


 Uuden ylioppilaan tervehdyksen juhlayleisölle toi Mirella Hynninen. Puheessaan uusi ylioppilas kiitti lyseon opiskelijoita, ystäviä, opettajia ja perheitä lukiovuosista. Puhuja piti Iisalmen lyseon ilmapiiriä merkittävänä tekijänä siinä, että opiskeluvuodet ovat olleet antoisia ja mielekkäitä. Teoreettisen tiedon ja yleissivistyksen lisäksi lukio on opettanut yhteistyötaitoja, suunnitelmallisuutta, sitkeyttä ja rohkeutta. Poikkeusaikojen aiheuttama epävarmuus ja stressi ovat lopulta kääntyneet nyt valmistuneiden kokemukselliseksi voimavaraksi. Hynninen totesi suuntaavansa tulevaisuuteen toiveikkaana ja odottavana, mutta toisaalta haikein mielin. Uusi ylioppilas osoitti puheensa päätteeksi sanansa muille vastavalmistuneille lainaamalla artisti Yeboyahin kappaletta Aili: “Oot kaiken sen arvonen / mistä osaat unelmoida / Luota unversumiin / Lupaan se pitää huolta / Sunlainen / ansaitsee kaiken / Toivon kaikki sun toiveet toteen / Kaikki sus pelkkää lovee / Kiitos et oot ”. 

 

Puheen jälkeen salissa nautittiin vielä Iinan Flamingot-ryhmän vaikuttavasta tanssiesityksestä Liian erillään, jonka koreografian Adelen Love in the dark -kappaleeseen oli suunnitellut Milla Tikkanen.  Juhla päättyi Maamme-lauluun itsenäisen Suomen kunniaksi. Yhteislaulun jälkeen ylioppilaat poistuivat juhlasalista. 

Juhlan jälkeen ihanilla, nuorilla ylioppilaillamme oli hymy herkässä!  


 

Iisalmen lyseon koko henkilökunta onnittelee lämpimästi uusia ylioppilaita!