LYSEON VERKKOLEHTI LINKKI

Iisalmen lyseon verkkolehti Linkki kertoo Iisalmen lyseon ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista.


Opintomatka Saksaan


Saksan opiskelijat vierailivat Berliinissä ja Lüneburgissa 27.4.-1.5.2019. Matkalla oli 11 opiskelijaa eri vuosikursseilta. Matkalla mukana oli myös opettajamme Heidi ja Emma.

LA 27.4.
Matkamme alkoi klo 12.00 koulun edestä, josta lähdimme bussilla Kuopion lentokentälle. Sieltä lensimme Helsinkiin, josta meillä oli jatkolento noin Berliiniin. Berliinissä matkustimme vielä bussilla hostelliin. Majoittumisen jälkeen jäi aikaa kierrellä lähiympäristöä ja käydä syömässä.
SU 28.4.
Päivämme Berliinissä ja junamatka Lüneburgiin

Aloitimme Berliinin kierroksemme tutustumalla hallintokortteliin Angela Merkelin kanslian edestä.

Tässä kuvassa näemme Berliinin kuuluisan televisiotornin Berliner Fernsehturm. Torni on 368 metriä korkea, ja sen voi nähdä mistä päin Berliiniä tahansa.

Seuraavaksi näimme Saksan parlamenttitalon.

Hallintokorttelin läheisyydessä on Tiergartenin puistoalue. Siellä on mm. monumentti, joka on pystytetty kaupungin toisen maailmansodan loppuvaiheessa vallanneiden puna-armeijan sotilaiden kunniaksi.

Berliinin historiaa näkyy myös muissa alueen patsaissa. Kuvassa on Der Rufer eli huutaja, joka huutaa rauhan puolesta muurin yli.
Yksi opiskelijoiden toivomista vierailukohteista oli Brandeburgin portti, joka on rakennettu 1700-luvulla. Se toimi toisen maailmansodan jälkeen  Itä- ja Länsi-Berliinin välisenä rajanylitysasemana, kunnes Berliinin muuri rakennettiin.

Juutalaisten kansanmurhan muistoksi rakennettu muistomerkki oli pysäyttävä kokemus. Se koostuu 2711 harmaasta betonisesta kivestä muodostaen labyrinttimaisen kokonaisuuden.


Ympäri kaupunkia oli Berliinin muurin osia. Maassa kulkee linjoja, jotka muistuttavat, missä muuri on kulkenut.


Museon näyttelytilassa, Topographie des Terrorsissa, esiteltiin kuvia ja tarinoita toisen maailmansodan ja natsihallinnon aikaisista julmuuksista. Näyttelyn vierellä oli myös parin sadan metrin pätkä muuria.
Tämä muistomerkki kuvaa juutalaislapsia, jotka joko pääsivät Englantiin turvaan tai joutuivat keskitysleirille.

Sunnuntaipäivä huipentui junamatkaan Berliinistä Lüneburgiin. Juna oli erittäin täynnä, ja etsimme pitkään istumapaikkojamme. Viimein kävi ilmi, että vaunu, jossa meidän olisi pitänyt olla, oli vioittunut ja poistettu junasta. Vietimme kahden tunnin matkan lattialla istuskellen eri puolilla junaa.

MA 29.4.
Aamulla matkasimme bussilla paikalliseen lukioon Gymnasium Oedemeen. Aluksi kuulimme esitelmiä koulusta ja saksalaisesta koulujärjestelmästä. Esittelimme myös Iisalmen lyseota ja Suomea. 


Esitysten jälkeen jokainen opiskelija pääsi oman kummioppilaansa kanssa oppitunneille. Opiskelijoita oli muun muassa uskonnon sekä politiikan tunneilla. Söimme kouluvierailun lopuksi koululounaan.
Kouluvierailun jälkeen menimme bussilla takaisin keskustaan, jossa tapasimme oppaamme Riitan kahvittelun merkeissä. Riitta on asunut Saksassa 54 vuotta ja hän osasi hyvin opastaa meitä kaupungin työntekijöiden kanssa ympäri Lüneburgia. Kahvittelun jälkeen menimme suolamuseoon, jossa tutustuimme suolan tuotannon historiaan Lüneburgissa ja sen suureen taloudelliseen merkitykseen kaupungissa. Suolamuseon jälkeen kiertelimme ympäri Lüneburgin vanhaa kaupunkia.


Illalla oli vapaa-aikaa, jolloin kävimme syömässä, ostoksilla ja tutustumassa lisää Lüneburgin vanhaan kaupunkiin.

TI 30.4.2019
Aamulla heräsimme, söimme ja menimme bussilla Gymnasium Oedemeen. Siellä olimme taas mukana saksalaisten pariemme oppitunneilla.


Oppituntien jälkeen otimme ryhmäkuvan ja kävimme syömässä koulun ruokalassa. Sen jälkeen lähdimme bussilla takaisin Lüneburgin keskustaan. Sinne saavuttuamme menimme tutustumaan Lüneburgin vesitorniin. Siellä oppaat kertoivat vesitornin historiasta ja siitä, miten se oli aikoinaan toiminut. Nousimme vesitornin katolle, josta oli hienot näkymät Lüneburgin kaupunkiin.


Kaupunkivierailumme jatkui raatihuoneella, jossa tapasimme Lüneburgin pormestarin Eduard Kollen. Raatihuoneella oli paljon taidetta, esimerkiksi koristeellisia keskiaikaisia seinämaalauksia.
Herra Kolle kertoi Lüneburgin historiasta sekä vertaili Lüneburgin ja ylipäätään Saksan tilannetta esimerkiksi koulutuksen kannalta Suomeen. Hän esitteli meille raatihuoneen eri saleja, joista kaikista hän kertoi hieman taustatarinaa. 

Raatihuonevierailun jälkeen menimme kaikki yhdessä syömään panimoravintola Mälzeriin. 


Ruokailun jälkeen oli vapaata aikaa. Jotkut kävivät ostoksilla, osa kierteli kaupungilla. Lopulta kaikki palasivat takaisin hotellille. 

KE 1.5.2019
Keskiviikkoaamuna pakkasimme matkalaukkumme ja kävimme syömässä aamupalan.Sen jälkeen menimme Lüneburgin rautatieasemalle, josta matkustimme Hampuriin.  Siellä sai oleskella joko rautatieasemalla tai  käydä tutustumassa hieman Hampuriin.

Lentokentälläkin oli hieman vapaa-aikaa. Sitten lensimme Helsinkiin, jossa vaihdoimme nopeasti Kuopion koneeseen. Kuopiosta lähdimme takaisin Iisalmeen. Kaikkien mielestä matka oli onnistunut.  

Teksti ja kuvat: Siiri Antikainen, Anni Eskelinen, Vili-Pekka Kortelainen, Vili Kumpulainen, Mariella Kärnä, Annu Lappalainen, Siiri Oinonen, Susanna Rissanen, Liisa Ryhänen, Anni Savolainen ja Kati Tauriainen, Heidi Martikainen ja Emma Rautio