LYSEON VERKKOLEHTI LINKKI

Iisalmen lyseon verkkolehti Linkki kertoo Iisalmen lyseon ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista.


Slush Youth 2017

30.11.2017
Sateisena torstai-iltapäivänä alkoi savolaistyttöjen matka kohti Helsinkiä ja Slush Youth -tapahtumaa.

Slush Youth on tänä vuonna ensimmäistä kertaa taloudellisen tiedotustoimiston ja Slushin yhteistyössä toteutettu päivänmittainen tapahtuma lukiolaisille, jotka ovat osallistuneet TAT:n järjestämille Business-kursseille.

Itse Slush-tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2008, ja se on siitä lähtien järjestetty vuosittain Helsingissä. Tapahtumaan kerääntyy todella monia kansainvälisiä kasvu- ja teknologiayrityksiä, joita sijoittajat tulevat katsomaan ja kuulemaan ja joihin meidän nuortenkin oli mahdollisuus tutustua. Myös muutamat teknologian suuryritykset, kuten Google, Microsoft ja Nokia, olivat mukana.


Iisalmen lyseosta matkalle pääsivät mukaan toisen vuosikurssin opiskelijat Elisa Piiponniemi ja Petra Turunen sekä opettaja Eeva Pekkala.
Hieman taisi jo jännittää seuraava päivä, vaikka ei kai sitä ääneen taidettu myöntääkään… Matka kuitenkin vierähti oikein rattoisasti ja perillä hotellilla olimme joskus kymmenen jälkeen illalla.

1.12.2017

Slush Youth & Slush

Hyvin nukutun yön ja täyttävän aamupalan jälkeen lähdimme suunnistamaan kohti Pasilaa ja Messukeskusta. Meille nuorille suunniteltu ohjelma sijaitsi Haaga Helian ammattikorkeakoulun tiloissa. Päästyämme perille saimme tapahtumapassit ja ryhmänumerot, joihin kuulumme. Suomalaiset jaettiin hieman yli viiteenkymmeneen noin viiden hengen ryhmään, joissa jokaisessa oli ruotsalainen opas. Kaiken kaikkiaan paikalla oli yli 300 opiskelijaa ja heidän opettajansa.
Tapahtumamme alkoi auditoriosta, jossa meille esiteltiin tapahtuman järjestäjät (mm. Julia Kiljunen ja Mikko Hakala) sekä Haaga Helian rehtori Teemu Kokko. Heidän jälkeensä meille esittäytyi nuoria yrittäjiä, kuten Puuroboi. Pojat, jotka ovat omien lukio-opiskelujensa ohella perustaneet toimivan yrityksen, jonka tavoitteena on tuottaa tuoreista raaka-aineista hyvää ja terveellistä välipalaa kaikille.
Aloitussanoissa paikalla oli myös Yhdysvaltojen entinen Suomen suurlähettiläs, juristi ja liikemies, Bruce Oreck, joka puhui meille yrittäjyyden ja elämän intohimosta ja rohkeudesta olla oman elämänsä johtaja.
”Elä omaa, älä kenenkään toisen elämää. Riko sääntöjä, mutta älä lakia”, hän sanoi puheensa lopussa ja naurahti. Näiden sanojen jälkeen oli hyvä fiilis lähteä kohti jännittävää päivää.
Slush Youth -tapahtuma, joka järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa, sisälsi viisi erilaista workshopia, joissa kiersimme vuorotellen. Lidl, Sitra, UPM, Nordea ja TELA olivat keksineet meille yritysmaailmaan liittyviä tehtäviä, joita saimme suorittaa ryhmissä. Työkielenä käytimme englantia.
Esimerkiksi TELA:n workshopissa piti miettiä vastausta kysymykseen ”Mitä muutoksia ammatteihin voi tulla kymmenen, 20:n tai 30:n vuoden päästä?”. Syntyykö mahdollisesti kokonaan uusia toimialoja? Millaisia tulevaisuuden autot ovat, mitä tapahtuu palvelualoilla? Entä opetusalat? Tuleeko opiskelijoista itsenäisempiä? Tullaanko etäopiskelu ottamaan käyttöön yleistyneen digitalisaation myötä? Ryhmissä saimme yhdessä pohtia vastauksia näihin sekä tuoda myös omat näkökulmamme esille.

Iltapäivällä workshopien jälkeen siirryimme itse Slush-alueelle. Siellä oli paljon erilaisia yritysten esittelypisteitä sekä lavoja, joissa oli ollut puhumassa hyvin vaikutusvaltaisiakin henkilöitä, kuten esimerkiksi Yhdysvaltojen entinen varapresidentti Al Gore. Hän on kiertänyt ympäri maailmaa puhumassa maailman ilmastokriisistä ja teknologian mahdollisuuksista olla ratkaisemassa suurimpia ongelmia. Valitettavasti häntä emme päässeet näkemään.


Yhdellä esiintymislavoista puhuttiin muun muassa erilaisista opetustyyleistä koulussa digitalisaation tullessa yhä yleisemmäksi.
Digitalisaatiota mainostettiin jokaisella nurkalla, jokainen omalla tavallaan. Tässä kuvassa hohtomaaleilla maalattu 3D-seinä.
Illan päätteeksi me kaikki opiskelijat siirryimme kuulemaan Hussein Al-Taeen (konfliktinratkaisujärjestön Irak-ohjelman johtaja) sekä Suomen entisen pääministeri Alexander Stubbin lopetussanoja. Stubb lopetti päivän hyvään neuvoon yritysmaailmasta, mutta myös arkielämästä: “Unelmoi, usko, työskentele ahkerasti, onnistu.”




Kokemus oli kaikin puolin hyvin opettavainen ja tehokas. Saimme paljon uutta tietoa yritysmaailmasta ja vauhdilla kehittyvästä teknologiasta. Nyt ja tulevaisuudessa nuorten panosta tarvitaan työmaailmassa ja yrittäjyys on tärkeässä roolissa sitä.
Siksi kannustaisimmekin teitä tarttumaan tämän kaltaisiin mahdollisuuksiin, jos sellainen eteen tulee. Tällaiset mahdollisuudet ovat ainutlaatuisia kokemuksia, jotka tuovat rohkeutta tulevaisuutta, mutta ennen kaikkea itseä varten.

 Petra Turunen, Elisa Piiponniemi