LYSEON VERKKOLEHTI LINKKI

Iisalmen lyseon verkkolehti Linkki kertoo Iisalmen lyseon ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista.


Eläkepäivät kutsuvat

Torstai 3.4.2014 oli erityinen päivä ainakin kahdelle lyseon opettajista. Englannin kielen lehtori Liisa Gawley ja kemian ja matematiikan lehtori Timo Pirinen pitivät nimittäin tuolloin viimeiset varsinaiset oppituntinsa ennen viimeistä koeviikkoa ja eläkkeelle jäämistään. Opettajat halusivat muistaa pitkäaikaisia kollegoitaan yhdessä muutamien opiskelijoiden kanssa ja yllättivät sekä Liisan että Timon juuri ennen viimeisen oppitunnin loppumista.

Apulaisrehtori Leila Rahkonen-Navia kukittaa Timon viimeisen oppitunnin lopussa.

Opiskelijat nousivat seisomaan ja antoivat Timolle ansaitut aplodit.
Myös lyseon ja aikuislukion opinto-ohjaaja Aino Viitanen on jäämässä eläkkeelle tämän lukukauden jälkeen.

Aino Viitanen työssään

Esitimme eläkkeelle jääville lyseon opettajille seuraavat kysymykset heidän opettajaurastaan ja suunnitelmistaan eläkepäiviksi:

  1. Kuka olet, mitä opetat ja kauanko olet ollut lyseossa opettajana?
  2. Miksi / miten aikoinaan päädyit opettajan ammattiin?

  3. Mitä asioita jää erityisesti päällimmäisenä mieleesi opettajavuosistasi Iisalmen lyseossa?
  4. Mitä jäät kaipaamaan lyseosta / työelämästä?
  5. Mitä suunnitelmia sinulla on eläkepäiviksi?
  6. Onko jotain muuta, mitä haluaisit vielä kertoa verkkolehdessä (esim. hauskoja sattumuksia opettauran ajalta)?
  7. Terveisesi lyseon opiskelijoille?
  8. Terveisesi lyseon opettajille, jotka vielä jäävät sorvin ääreen?

Timo Pirinen

TIMO PIRINEN

1. Olen Timo Pirinen, opetan kemiaa ja matikkaa, 24 vuotta tulee täyteen Iisalmen lyseossa.

2. Opiskellessani matemaattisia aineita tuli tarjolle opettajan sijaisuuksia eri kouluasteilla. Koska ammatti tuntui sopivalta, suoritin auskultoinnin enkä lähtenyt kemistin töihin.

3. Hyvä työyhteisö: kivat ja fiksut oppilaat ja kollegat.
4. Sama vastaus käy tähän kuin edelliseenkin kysymykseen.
5. Ei vielä mitään järkyttävää: entiset harrastukset jatkuvat, ehkä joku uusikin ilmaantuu.
6.Paljonkin ja monenlaisia hauskuuksia, ensimmäinen jo puoli vuotta ennen työn alkua (lyseon työhönottohaastattelu).
7. Pääsette osallisiksi erinomaisesta opetuksesta (vielä tämän lukuvuoden jälkeenkin).
8. Ottakaa mallia meistä kolmesta lähtijästä, ja jatkakaa töissä vielä ainakin yksi vuosi virallisen eläkeiän jälkeen (niin kestävyysvaje täyttyy, ja Suomen kansantalous pelastuu).


Aino Viitanen

AINO VIITANEN

1. Olen Aino Viitanen. Olen toiminut lyseon ja aikuislukion opinto-ohjaajana vuodesta 1985 lähtien eli kaikkiaan 29 vuotta.
2. Lukioaikana minulla oli kaksi vaihtoehtoa: kielten opettaja tai tuomari. Sysäyksen opettajan uralle antoi lukiossa historianopettajani, joka pyysi minua sijaisekseen iltalukioon opettamaan historiaa. Muistan silloin ajatelleeni opettajan ammattia varteenotettavana vaihtoehtona. Opiskelin lopulta kielten opettajaksi, jonka jälkeen kouluttauduin opinto-ohjaajaksi. Omana kouluaikanani ei opinto-ohjaajan ammatista tiedetty mitään.
3. Lyseosta jää päällimmäisenä mieleeni neljä asiaa: upea koulurakennus, tosi mukavat opiskelijat, opettajakollegat ja muu henkilökunta. Ihan erityisesti on jäänyt mieleeni kansainvälisyyden mukaantulo ja ensimmäinen ranskan opettaja Pirjo Vartiaisen ja ranskan opiskelijoiden kanssa tehty viikon matka Pariisiin. Se tapahtui 1990-luvun lopussa. Siitä alkoi lyseon kansainvälinen toiminta, joka jatkuu edelleen. Myös siirtyminen luokattomaan lukioon on jäänyt mieleeni, sillä se avasi aivan uudet kurssivalintamahdollisuudet lyseolaisille ja toi uusia haasteita opinto-ohjaajan työhön. Vuodet lyseon apulaisrehtorina, jolloin sai vaikuttaa lyseon kehitykseen, ovat täynnä mieluisia muistoja. MAHIS-yhteistyön suunnittelu ja aloitus vuonna 2002 on jäänyt myös yhtenä merkittävänä asiana mieleeni. Monia, monia asioita voisi luetella, mutta tässä muutamia.

4. Varmasti jään kaipaamaan ihan tavallista arkea: opiskelijoiden ja opettajien kohtaamisia päivän mittaan, pienten ja isojen asioiden hoitamista. Lyseo ja aikuislukio ovat olleet iso osa aikuisikääni, joten lukuisia muistoja on jäänyt vuosien varrella. - Työelämän antamaa säännöllisyyttä jään myös kaipaamaan.

5. Eläkepäivien suoma vapaus antaa mahdollisuuden toteuttaa monenlaista: oman kunnon hoitamisesta erilaisten harrastusten pariin siirtymiseen. Ihan aluksi totuttelen eläkeläisen arkeen. Pidän kielistä, joten niitä harrastan eläkepäivillänikin. Ihminen ei ole koskaan liian vanha oppimaan uutta.

6. Ihan hirveän hauskoja sattumuksia ei tule mieleeni vuosien varrelta. Kerran eräs opiskelija tosin olisi halunnut ostaa mustat nahkasaappaani ja koulun kokopäiväretkellä luontoon eväät unohtuivat ruokalaan. Alussa sain totutella savon murteeseen, jota puhuttiin enemmän kuin nykyään. Joka tapauksessa kaikesta on selvitty parhain päin. Nuorempana pienetkin mokat tuntuivat suurilta. Iän ja kokemuksen myötä ottaa asiat rennommin.

7. Lämpimät kiitokset! Olen tykännyt tosi paljon työstäni teidän opiskelijoiden kanssa ja teidän ansiostanne työ on tuntunut mielekkäältä. Toivotan kaikille hyvää elämää, pidä unelmista kiinni ja tee työtä saavuttaaksesi ne!

8. Haluan kiittää lyseon jokaista opettajaa ja henkilökuntaan kuuluvaa yhdessä ja erikseen mukavasta yhteistyöstä! Meidän lyseo -henki elää varmasti vahvana tulevaisuudessakin. Onnea matkaan!

Liisa Gawley

LIISA GAWLEY

1. Liisa Gawley, opetan englantia ja olen ollut Iisalmen lyseossa opettajana 20 vuotta.

2. Yliopiston kielten opinnoissa luonnollinen tie oli valmistua opettajaksi. En ole katunut valintaani.

3. Mukavat työkaverit ja opiskelijat sekä opettamisen ja oppimisen ilo. Työ on haastavaa mutta myös hyvin palkitsevaa.

4. Jään kaipaamaan mahtavia työkavereita, opiskelijoita ja opettamisen iloa.
5. Minulla ei ole tarkkoja suunnitelmia eläkepäviksi, mutta tiedossa on remontti-, puutarha-ja muita kotitöitä, lukematta jääneiden kirjojen lukemista, käsityötaitojen elvyttelyä, lenkkeilyä koiran kanssa, reissaamista, kansalaisopiston kursseja jne.
6. Erityisen mukavia muistoja ovat koulun yhteiset tilaisuudet, opettajien yhteiset illanvietot ja kahvitilaisuudet ja lakkiaispäivät. Hauskana yksityiskohtana on jäänyt mieleen opettajien esittämät sketsit penkkaripäivinä 90-luvulla. Myös v. 94 - 97 luokanvalvojan työ ja opettaminen A-luokalle jäivät lähtemättömästi mieleeni hyvin positiivisena kokemuksena. (Tämän jälkeen siirryttiinkin luokattomaan lukioon).

7. Terveisinä lyseon opiskelijoille haluaisin sanoa seuraavaa: Hankkikaa sydämen sivistystä ja kunnioittakaa toisia ja luontoa sekä ajatelkaa itsenäisesti. Jokainen voi omilla pienillä teoillaan ja asenteillaan luoda parempaa maailmaa. Toivotan teille kaikkea hyvää tuleville vuosille!

8. Terveisinä lyseon opettajille haluan kiittää menneistä vuosista ja toivottaa voimia, hyvää terveyttä ja menestystä maailman tärkeimpään työhön. Toivon, että työtänne arvostetaan ja palkitaan. Toivon myös, että tapaamme usein, vaikka en olekaan enää "sorvin ääressä". Pitäkää huolta itsestänne ja muista.

 Muistoksi teille haluan jättää seuraavan runon:

God Made Teachers
God understood our thirst for
knowledge, and our need to be led
by someone wiser
He needed a heart of compassion,
of encouragement and patience;
Someone who would accept
the challenge regardless of
the opposition;
Someone who could see potential
and believe in the best in others
So He made teachers!
  


Liisa Gawley viimeisenä opetuspäivänään



KIITOS AINO, LIISA JA TIMO
 JA IHANIA ELÄKEPÄIVIÄ!