Kirjailija ja kirjallisuuden tutkija professori Panu Rajala vieraili maanantaina 7.5.2012 Iisalmessa luennoimassa lyseolaisille, meille iisalmelaisille tärkeästä henkilöstä, kirjailija Juhani Ahosta. Rajala lähestyi kiinnostavasti Ahon kirjallista tuotantoa tämän elämänvaiheiden ja ihmissuhteiden kautta.
Panu Rajala |
"Mielestäni Panun luento oli hyvä, koska mies osasi hauskalla tavalla pitää sen.
Juhani Ahosta tuli sellainen kuva, että hän on ollut varsinainen pelimies silloin aikanaan. (Teki lapsen naisensa siskon kanssa?!?) Vähän ehkä sellainen epätoivoisen miehen kuva tuli.
Rajalan esiintyminen oli luonnollinen ja hauska, eikä ulkoannista kuulunut jännittyneisyyden piirteitä. Tosin hieman jäi ärsyttämään ne ''kiusaantuneet yskäisyt'' joita hän teki jatkuvasti, mutta kai se kuuluu iha koko juttuun! Plussaa myös vitsin murjauksista joita hän vähän väliä heitteli mm. siitä Panu-nimisestä kirjasta."
Erika Miettinen 10C
"Luennolta välittyi kattava kuva Juhani Ahosta, sai tietää muutakin kuin perusjuttuja. Hauskoja juttuja kuulimme hänen yksityiselämästäänkin kirjoittamisen ulkopuolella. Todella asiansa osaava mies tämä Rajala!"
Tuulia Ryhänen 10DVenny Soldan-Brofelt ja Juhani Aho |
Iida Pöntinen 10D
"Luento oli varsin hyvä, sillä Rajala sai jotenkin elävöitettyä aihetta puheellaan. Opin Juhani Ahosta paljon uutta."
Asseri Väisänen 11E
"Luento oli yllättävän mielenkiintoinen ennakko-oletuksistani huolimatta. Hauskaa oli, että Ahosta kerrottiin hänen naissuhteittensa kautta. Esitys oli hyvin valmistettu ja sitä oli helppo seurata. Panu Rajala myös ilmiselvästi tiesi, mistä puhui."
Laura Madetoja 11C
Lyseolaisia kuuntelemassa luentoa |
Myös luennolla olleet opettajat pitivät Rajalan luennosta ja tavasta kertoa asioita, kuten uskonnon, psykologian ja filosofian lehtori Maria Markkasen kommentista tulee esille:
"Luento oli hyvin viihdyttävä ja avasi näköalan Ahoon ensisijaisesti ihmisenä ja sitten kirjailijana. Luennoitsijan korostus Ahon maineekkuudesta ja suosiosta aikansa kirjailijana oli minulle uusi. Olen yleensä pitänyt häntä vain yhtenä suuren taitelijayhteisön jäsenistä, en sen johtohahmona.
KIITOS KIINNOSTAVASTA LUENNOSTA!