Kaksivuotisen Koulu ennen, nyt ja tulevaisuudessa -Comenius-projektin viimeinen tapaaminen järjestettiin Iisalmessa 14. - 20.4. 2012. Puolasta, Saksasta ja Tšekin tasavallasta saapui Iisalmen lyseon vieraaksi yhteensä 27 opiskelijaa ja opettajaa. Opiskelijat majoittuivat projektissa mukana olevien lyseon opiskelijoiden luona, joten he pääsivät näkemään läheltä suomalaista elämänmenoa.
Varsinaisen projektityöskentelyn tavoitteena oli viikon aikana esitellä tulokset tulevaisuuden koulu -tutkimuksesta, jossa oli tutkittu jokaisen projektimaan koulussa sekä opiskelijoiden että opettajien käsityksiä siitä, millainen tulevaisuuden koulun pitäisi olla. Lisäksi projektin lopputyönä valmistettiin kansainvälisissä opiskelijaryhmissä näytelmiä, jotka visioivat ja kuvaavat koulua vuonna 2040.
Koulu vuonna 2040 -näytelmien visioiden mukaan oppitunneilla voidaan vierailla kuussa, tieto- ja viestintätekniikka on keskeisessä asemassa opetuksessa eikä opetus ole välttämättä sidoksissa luokkatilaan vaan opiskelu on mahdollista eri puolilta maailmaa, sillä opettajaan voidaan pitää yhteyttä netin välityksellä.
Projektityöskentelyn lisäksi oli järjestetty myös paljon muuta ohjelmaa. Vieraille esiteltiin Iisalmea ja lyseota, ja lisäksi oli erilaisia tilaisuuksia. Maanantaina viimeisellä tunnilla oli lyseon alasalalissa koko koulun yhteinen tapahtuma, jossa vieraat esittelivät itsensä ja puolalaiset, saksalaiset ja tšekkiläiset opiskelijat kisasivat Suomi-tietämyksestä opiskelijakunnan hallituksen järjestämässä kilpailussa.
Keskiviikkoiltana taas Comenius-projetin vieraat ja projektissa mukana olevat opettajat ja opiskelijat vanhempineen koontuivat viettämään nyyttikesti-iltaa Porovesi-saliin. Jokainen toi jotain pientä syötävää, joten pöytä notkui herkuista.
Vierailuviikon viralliseen ohjelmaan sisältyi myös vierailuja. Sunnuntaina käytiin Sonkajärvellä Luonto-Savossa ja tiistaina taas Kolilla. Luonto-Savossa mm. kilpailtiin kahdessa joukkueessa leikkimielisesti savolaisen moniottelun lajeissa, kuten löylynheitossa, tandemhiihdossa ja naulanlyömisessä.
Tiistaina koko päivä vietettiin Kolilla, jossa kiivettiin Kolin huipulle, lounastettiin maisemaravintolassa ja tutustuttiin näyttelyyn. Hienot maisevat jäivät tosin näkemättä, sillä lumisade oli niin sakea.
Torstaina oli taas vuorossa vierailu Olvilla, jossa esiteltiin panimon toimintaa ja tutustuttiin panimomuseoon sekä näyttelyihin.
Projektissa mukana olevista lyseolaisista Louna Juntunen kertoi vierailuviikosta seuraavasti:
Louna Juntunen |
"Oli ihanaa tavata saksalainen tyttö, jonka luona olin itse reilu vuosi sitten Saksassa, uudelleen täällä Iisalmessa! Hän sopeutui meidän perheeseen todella hyvin, ja viikko meni aivan liian nopeasti. Vietimme aikaa vapaa-ajalla toisten ulkomaalaisten kanssa ja myös välit iisalmelaisiin projektiin kuuluviin opiskelijoihin lämpenivät todella paljon. Huonosta säästä huolimatta meillä oli ikimuistoinen ja naurun täytteinen viikko ja mielestäni projekti sai arvoisensa lopetuksen!"
Jammi Vesterinen, lyseon opiskelija ja projektilainen hänkin, puolestaan kommentoi vierailuviikkoa:
"Viikko meni loistavasti. Luulisin, että kenelläkään ei ollut tylsää viikon aikana. Molemmat majoittamani puolalaiset pitivät suomalaisesta ruoasta erittäin paljon, ottivat välillä Skypellä tai sähköpostilla yhteyttä kotiväkeen ja tuntuivat muutenkin viihtyvän täällä. Viikko oli aivan liian lyhyt aika ja varsinkaan saksalaisiin ja tsekkiläisiin ei ehtinyt tutustumaan kunnolla. Puolalaisiin taas olin ehtinyt tutustua jo Puolassa. Viikon muistelu on nyt jo jopa vähän ikävää, sillä silloin alkaa taas kaivata kaikkia niitä uusia ihmisiä, jotka sain tavata."
Koko kaksivuotisesta Comenius-projektista Jammi taas tuumaili näin:
"Alussa en oikein tiennyt, mitä odottaa tältä projeltilta, mutta sain todella paljon uusia ystäviä, kokemuksia ja elämyksiä. Toivottavasti pidämme yhteyttä tulevaisuudessakin. Suosittelisin ehdottomasti Comenius-projektia tuleville vuosiluokille. Lähtekää mukaan tähän, tällaisia tilaisuuksia saa harvoin!"
Katso myös aikaisemmat jutut projektista: