Lyseolaiset Euroscola-tapahtumassa 28.3.2025
Maaliskuun lopussa lyseon kansainvälisyysryhmä edusti Suomea ja osallistui 24 opiskelijan ja kahden opettajan voimin (Juha Hieta ja Heidi Martikainen) Euroscola-päivään, joka järjestettiin Euroopan parlamentissa Ranskan Strasbourgissa. Euroscola tarjoaa ikkunan eurooppalaiseen demokraattiseen päätöksentekoon, ja siihen osallistuu opiskelijoita kaikista EU:n 27 jäsenmaasta. Yhden päivän aikana he keskustelevat, ottavat kantaa, neuvottelevat, äänestävät ja lopuksi hyväksyvät päätöslauselmia todellisista EU-asioista. Opiskelijat saavat tilaisuuden tutustua EU:n toimielinten käytänteisiin ja päätöksentekoon, keskustella demokratiasta, perusoikeuksista ja eurooppalaisista arvoista sekä ilmaista omia mielipiteitään Euroopan unionin tekemistä päätöksistä.
Iisalmen lyseo haki Euroscola-ohjelmaan viime vuonna ja kun kutsu kävi, ryhdyimme heti varmistamaan osallistujaporukkaa ja tekemään matkajärjestelyjä. Euroopan unioni kustansi kaikki matkat majoituksineen sekä päivän Euroopan parlamentissa.
Matkakertomus
Lyseon porukan oli tarkoitus lentää varhain torstaiaamuna 27.3. Kuopiosta Helsinkiin ja edelleen luotijunalla suoraan Strasbourgiin. Finnair päätti toisin ja matka oli jo peruuntua kokonaan lentokenttätyöntekijöiden mielenilmauksen takia, mutta onneksi saimme menomatkan uudelleen reititettyä ja saavuimme kuin saavuimmekin pitkän matkan jälkeen torstai-iltapäivällä Strasbourgiin. Reittimme sinne oli kulkenut ensin tilausbussilla Tampereen Pirkkalan lentokentälle yötä myöten. Sieltä meidät lennätti AirBaltic varhaisella aamulennolla Riikaan, josta saman tien oli jatkolento Frankfurtiin. Tilausbussi löytyi pienen etsiskelyn ja soittelun jälkeen ja suuntasi kohti määränpäätä meidän ryhmä kyydissään. Frankfurtista Strasbourgiin on autobaanaa pitkin pari sataa kilometriä. Matka taittui torkkuessa, maisemia katsellessa ja keväistä tunnelmaa ihmetellessä. Bussi kuljetti meidät kimpsuinemme kampsuinemme suoraan hotellin eteen Strasbourgissa.
Kun olimme majoittuneet hotelliin, lähdimme yhdessä koko porukalla syömään kaupungille koulun tarjoaman pikaruoka-aterian. Sen jälkeen oli vapaata aikaa kaikilla, ja sai rauhassa
katsella ja kierrellä Strasbourgin historiallisia katuja ja kuljeskella jokivartta. Strasbourg on kaunis keskiaikainen kaupunki aivan Saksan rajalla. Tässä joitakin kuvia sieltä.
Seuraavana aamuna, perjantaina 28.3. oli sitten heti virallinen Euroscola-päivä. Matkustimme raitiovaunulla aivan parlamentin tuntumaan ja kuljimme jonossa turvatarkastusten kautta sisälle EU:n valtakoneiston ytimeen. Kaikki pääsivät porteista läpi ja meidät ohjattiin ensin yhteiseen aamiaistilaisuuteen, jossa osa vielä jatkoi hotelliaamiaista kupillisella lämmintä kaakaota, teetä tai kahvia.
Sen jälkeen opiskelijat saivat rannekkeet, joiden värin perusteella heidät jaettiin neljään eri kansallisuuksista koostuviin sekaryhmään. Nämä ryhmät pohtivat kukin keskenään ratkaisuja mm. Euroopan saasteongelmaan, esim. miten saasteita ja niiden terveysvaikutuksia voisi vähentää ja minimoida. Näistä keskusteltiin sitten myöhemmin iltapäivällä asiantuntijan kanssa videon välityksellä.
Pian myös opettajat saivat tulla parlamentin vaikuttavaan ja avaraan istuntosaliin tarkkailemaan tapahtumaa. Euroscolan avajaissanat lausui videon välityksellä Euroopan parlamentin puheenjohtaja maltalainen Roberta Metsola, jolla sukunimensäkin perusteella on kytköksiä Suomeen. Sen jälkeen videoyhteyden päähän saatiin EU:n parlamentin varapuheenjohtaja Viktor Negrescu Romaniasta.
Nuoret saivat pyytää puheenvuoroa nostamalla käden ylös omalla paikallaan, ja Euroscolan juontajakaksikko jakeli puheenvuoroja vuorotellen monipuolisesti ympäri salia sanomalla osallistujan paikan numeron. Pääkieli oli englanti, mutta tulkkausmahdollisuus oli myös valtakielille (ranska, saksa, espanja). Tulkit käänsivät kuulokkeiden välityksellä kysymykset ja vastaukset valitulle kielelle. Opiskelijat saivat tällä tavalla mahdollisuuden kokea meppien työtä paikan päällä ja esittää Euroopan parlamentin edustajille kysymyksiä reaaliajassa. Eräs kysymys koski mm. sitä, miten herra Negrescu pystyi tasapainottelemaan kansallisten ja Euroopan unionin yhteisten intressien välillä. Aktiivisimpia olivat itäeurooppalaiset nuoret, joille jaettiin eniten puheenvuoroja.
Viktor Negrescun puheenvuoron jälkeen videoyhteyden päässä oli ranskalainen asiantuntija Camille Siefeidt, Euroopan Unionin ympäristöpolitiikan analyytikko, joka kertoi ja vastasi kysymyksiin ilmastotavoitteista ja saasteettomuuden haasteista. Euroscola-nuoria tämä aihe kiinnosti kovasti, ja kysymyksiä sateli laidasta laitaan. Asiantuntija puhui videokonferenssissa äidinkieltään ranskaa, joka tulkattiin suoraan kunkin osallistujan kuulokkeisiin valitsemalleen kielelle. Tällä kertaa tosin sai valita vain pääkieliin saksaan, englantiin tai espanjaan tulkkauksen.
Tämän session jälkeen nuoret jäivät vielä suunnittelemaan Eurooppa-hymnille uutta sanoitusta samalla kun eri osallistujamaiden opettajat kokoontuivat iltapäiväkahville ja virvokkeille. Kahvittelun yhteydessä oli leikkimielinen tietovisa sekaryhmissä. Itse pääsin pöytäseurueeseen, jossa oli opettajia Irlannista, Ranskasta ja Virosta. Kysymyksiä oli 27 kuten jäsenmaita, ja ne oli laadittu kaikilla unionin jäsenmaiden äidinkielillä. Oli hauska sekä päätellä että arvuutella yhdessä oikeita vastauksia monivalintakysymyksiin, esim. valeuutisista tai EU-jäsenvaltioista. Kollegani Juha Hiedan ryhmässä oli opettajia Ruotsista, Puolasta ja Espanjasta, ja he itse asiassa veivät voiton tässä leikkimielisessä (=verisessä) kisassa. Heidät palkittiin Euroscola-huppareilla vielä tapahtumapäivän päätteeksi isossa istuntosalissa. Siitä todiste tässä
Lopuksi kuunneltiin Eurooppa-hymni ”Ode an die Freude”, ja valtaosa Euroscola-opiskelijoista kokoontui istuntosalin keskelle laulamaan mukana uusilla sanoilla eurooppalaisesta yhteydestä ja demokratiasta.
Saimme kotiin viemisiksi jokainen opiskelija ja opettaja ”Democrati” –tekstillä varustetun valkoisen t-paidan ja viralliset todistukset osallistumisesta Euroscolaan.
Perjantai-illan ja lauantaiaamupäivän ehdimme vielä kierrellä Strasbourgissa ja ostaa viime hetken tuliaiset kotiin. Kaupungin symboli haikara lähti mukaan pehmolelun muodossa aika monen matkalaukkuun. Lauantain paluumatka sujui alkuperäisen suunnitelman mukaan: Strasbourgista junalla Pariisin lentokentälle, josta lento Helsinkiin ja jatkolento Kuopioon. Kuopiosta meille oli tilattu yhteiskuljetus Iisalmeen, jonne saavuimme hieman kahden jälkeen aamuyöllä. Sunnuntaipäivä jäi vähän lyhyeksi ja univelkaa riitti pitkästi uuden viikon puolelle myös kesäaikaan siirtymisen takia. Mutta reissu ja Euroscola-tapahtuma oli onnistunut ja hieno kokemus ja päätös kansainvälisyyskurssille. Nuoret saivat varmasti uutta perspektiiviä eurooppalaisuuteen, kansainvälisyyteen, vaikuttamiseen ja demokraattiseen päätöksentekoon.
Kv-/Euroscola-ryhmän puolesta
Heidi Martikainen