Syksyn ylioppilaskokeet alkavat maanantaina 16.9. äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeella. Viimeisenä tietoja mittaillaan lyhyen kielen kokeessa maanantaina 30.9.
Syksyn kokeisiin osallistuu Iisalmessa kaikkiaan 98 kokelasta. Tutkintoaan suorittavia kokelaita on 92, sillä kuusi osallistujaa on aikaisemmin valmistuneita kokeen korottajia tai tutkinnon täydentäjiä.
Äidinkielen ja kirjallisuuden kokeeseen on ilmoittautunut11 kokelasta, pitkän englannin kokeeseen 35, ruotsin kokeeseen 20 ja matematiikan kokeeseen 10 kokelasta. Reaaliaineista eniten osallistujia on biologian kokeessa, johon osallistuu 23 kokelasta, ja yhteiskuntaopissa, johon odotetaan 21 osallistujaa.
Kyselimme kertauskurssilaisilta, millaisissa tunnelmissa valmistautuminen kokeisiin on sujunut ja onko heillä antaa hyviä vinkkejä viimehetken kertaamiseen.
Miten olette valmistautuneet kirjoituksiin?
”Olen lukenut kurssikirjat ja kertauskirjan ja tehnyt molemmista muistiinpanot. Sitten olen kerrannut näitä muistiinpanoja sekä Pedanetiä ja omia aiemmin tekemiäni muistiinpanoja. Lisäksi olen tehnyt kertauskirjan, kertauskurssin ja vanhojen ylioppilaskokeiden tehtäviä,” Emma Nousiainen kertoo.
”Aloitin lukemisen kesän alussa. Luin kirjat läpi, minkä jälkeen olen lukenut kertauskirjaa ja etsinyt lisätietoa aiheista katsomalla esimerkiksi videoita,” Enna Hyvärinen kuvaa omaa tapaansa valmistautua kokeisiin.
Millaisia vinkkejä antaisitte opiskelijoille, joille on edessä ensimmäinen kirjoituskerta?
”Muista pitää huolta siitä, että syöt ja juot salissa. Itse sen unohdin ja olin kotiin palatessa hyvin uupunut,” Emma Nousiainen ohjeistaa.
”Ajatuskartoilla kannattaa yhdistellä asioita”, Iina Huttunen lisää.”
Aloita lukeminen tarpeeksi ajoissa, jotta ei tulisi paniikkia, ja yritä olla poikkeamatta lukusuunnitelmasta, koska silloin kaikki työ vain kasaantuu,” toteaa Siiri Kärkkäinen.
”Tarpeeksi realistinen lukusuunnitelma” Emma Nousiainen lisää.
”Kannattaa myös liittää opeteltava aines jotenkin omaan elämään”, Marjut Säisä ohjeistaa. ”Tosin tämä ei toimi kaikissa aineissa yhtä hyvin.”
Moni kertauskurssilainen ohjeistaa myös, että on hyvä kirjoittaa paljon ja harjoitella vastausten muodostamista etukäteen. Voi katsoa vaikka videoita tutkimuksista ja teorioista, ja etukäteen kannattaa tarkistaa ylioppilaskokeiden kysymysten yleiset aiheet. Myös ajan kulkua on tärkeä seurata ja siten varmistaa, että aika riittää.
”Muistakaa nukkua, syödä ja kuntoilla. Kirjoitukset eivät mene hyvin, jos et ole terveenä,” Enni Danschu lisää.
Millaisia kokemuksia teillä on kirjoituksista?
”Koeaamuna jännittää, mutta kun koe on ohi, fiilis on hyvä!” Liisa Loimalahti toteaa.
”Kirjoitin terveystiedon viime keväänä ja kokemuksena se oli miellyttävä. Salissa on ihana työrauha, sai kirjoitettua esseitä kaikessa rauhassa ja eväät olivat hyviä,” Veera Nissinen kertoo kokemuksestaan.
”Kirjoitustilanne oli rennompi kuin oletin. Lukemisen aloittaminen ajoissa vie pitkälle,” Iina Huttunen toteaa.
Kirjoituksia ei siis tarvitse jännittää, jos on valmistautunut kunnolla!
Onnea ja sitkeyttä kaikille syksyn kokeisiin valmistautuville!