Iisalmen seurakuntatalossa järjestettiin 15.5.-22.5.2011 Holocaust-näyttely, joka kertoo natsien juutalaisvainoista ja -tuhosta. Näyttelyn on koonnut Jorma K. Ahonen, ja se sisältää esimerkiksi Ahosen 30 vuoden aikana eri puolilta maailmaa keräämiä kirjeitä, valokuvia ja alkuperäisiä esineitä keskitysleireiltä.
Iisalmen lyseon ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat vierailivat ryhmänohjaajineen näyttelyssä.
Aluksi opiskelijoille näytettiin filmi keskitysleirien vapautuksesta, ja sen jälkeen emeritus kirkkoherra Arno Toivanen kertoi juutalaisvainoista, keskitysleireistä ja näyttelyn aineiston kokoamistyöstä. Lopuksi opiskelijat pääsivät tutustumaan varsinaiseen näyttelyyn.
Lyseon opiskelija Jenna Hyvärinen (10A) kertoi ajatuksistaan näyttelyn jälkeen: "Mielestäni näyttely oli raju. Se toi esille vahvasti, mitä tapahtui. Tapahtumien ajattelu herättää kysymyksen: Miksi? Miten jotkut ihmiset voivat vihata jotain ihmisryhmää niin paljon, että tappavat ryhmään kuuluvia miljoonittain? Näyttelystä mieleeni jäi erityisesti tarina, jossa lapset lähettivät leipää isälleen. Paketti kuitenkin palautettiin, koska isä oli kuollut "keuhkosairauteen". Myös suomalaisten kohtalo oli mielenkiintoinen, koska siitä en ollut ennen kuullut."
Anni Voutilainen (10E) taas kommentoi näyttelyä seuraavanlaisesti:
"Käynti näyttelyssä oli todella ajatuksia herättävä kokemus, sillä itse juutalaisvainoista on koulussa puhuttu melko vähän. Nyt ymmärtää enemmän siitä, mitä historian kirjoista luetaan koulun penkillä istuessa. Videota katsoessa tuli olo, että tuo on tapahtunut oikeasti. Silloin ajatuksiin heräsi paha olo ihmisten tavasta kohdella toisiaan."
Näyttelyn muistoalueella oli kyltti, jossa oli teksti: Unohtaminen vie tuhoon mutta muistamisessa on lunastuksen salaisuus.
Jenna Hyvärisen mielestä teksti tarkoittaa sitä, että näyttelyssä esitettyjen kauheuksien muistaminen saa meidät ajattelemaan, ettemme halua niiden toistuvan. Anni Voutilaisen ajatukset olivat samankaltaiset: "Lausahdus muistuttaa siitä, että pahatkin teot historiassa tulisi muistaa. Sillä vain muistamalla mitä on tapahtunut, voi estää sen uudelleen tapahtumisen."