LYSEON VERKKOLEHTI LINKKI

Iisalmen lyseon verkkolehti Linkki kertoo Iisalmen lyseon ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista.


Energiaa teemapäivistä



Iisalmen lyseolla järjestettiin 2.–3.5. teemapäivät aiheella ”Kestävä ja turvallinen tulevaisuus”. Lukion opetussuunnitelma korostaa toimintakulttuuria, joka edistää kestävää hyvinvointia ja osallisuutta. Teemapäivien tavoitteena oli tutustua kestävän kehityksen ja hyvinvoinnin teemoihin hieman eri näkökulmista kuin tavallisilla oppitunneilla. Yhtenä isona osana oli yhdessä tekeminen. Torstaina lyseolaiset viettivät matkapäivää, perjantaina tutustuttiin erilaisiin työpajoihin.

TORSTAI

Matkakohde 1: Kajaani

Suuri joukko opiskelijoita ja opettajia tutustui Kainuun prikaatiin ja Kajaanin historiaan. Kainuun prikaatissa lyseolaiset osallistuivat erilaisiin varuste- ja kalustoesittelyihin. Lounaaksi nautittiin perinteinen hernekeittolounas. Vierailulla ei unohdettu kuuluisia sotkun munkkejakaan! Opastetulla kiertoajelulla kuultiin paljon uutta ja mielenkiintoista tietoa mm. Kajaanin linnasta.





Matkakohde 2: tiede-Kuopio

Toinen ryhmä suuntasi Itä-Suomen yliopistolle. Opiskelijat pääsivät tutustumaan sekä hammaslääketieteen että soveltavan fysiikan maailmaan. Iltapäivällä opiskelijat nauttivat Kunnonpaikan tarjoamista Kekkosen kätyrit -pakohuoneesta ja laser-sotapelistä!






Matkakohde 3: kulttuuri-Kuopio

Kolmas ryhmä tutkiskeli Kuopiota kulttuurin näkökulmasta. Opiskelijat tutustuivat Kuopion kulttuurimuseoon ja Kuopion taidemuseoon. Iltapäivällä opiskelijat suunnistivat annetun kartan avulla rastilta toiselle. Opiskelijat tutkivat julkisessa tilassa olevaa taidetta ottamalla valokuvia hyödyntäen erilaisia perspektiivejä.








PERJANTAI

Perjantaina päivän aloitti Milja Suihkon luento, jossa hän valotti YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman, Agenda 2030:n, tavoitteita.  Suihko toi esille, miten ilmastonmuutokseen tulisi suhtautua ja miten nuori voi vaikuttaa.


Iltapäivä vietettiin erilaisissa työpajoissa. Olimme saaneet upeita vierailijoita, jotka avasivat kestävää kehitystä omasta näkökulmastaan. Kierre-hankkeen edustajat esittelivät kiertotaloutta ja Ylä-Savon jäteneuvoja Mika Jauhiainen havainnollisti kierrätystä lajitteluharjoituksen avulla. INTRYn pisteellä sai valmistaa kierrätyskorun esimerkiksi muttereista ja vetoketjuista. Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun työpajassa tehtiin yhteistaideteos, jonka aiheena oli ”Hyvän elämän ainekset”.





Koulun oma henkilökunta keskittyi rasteillaan hyvinvointiin ja yhteisöllisyyteen. Ne ovat avainasemassa opiskelijan jaksamisessa. Työpajoissa pohdittiin turvallisuutta, yritettiin ratkaista aivopähkinää ja pelattiin erilaisia lauta- ja korttipelejä. Opiskelijoilla oli myös mahdollisuus osallistua rentoutumishetkeen tai poiketa kahville. Suuren suosion sai Opettajat tutuksi -kilpailu, jossa vapaa-aikaan liittyvästä esineestä piti tunnistaa opettaja. Onnistuneet teemapäivät päättyivät yhteiseen hetkeen Iisalmi-salissa.










Kiitos kaikille teemapäivien toteutukseen osallistuneille, yhteistyökumppaneille ja tietenkin opiskelijoille!