LYSEON VERKKOLEHTI LINKKI

Iisalmen lyseon verkkolehti Linkki kertoo Iisalmen lyseon ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista.


Iisalmen lyseon ja Nilsiän yhtenäiskoulun ja lukion matka Kirishiin, Venäjälle 10. -14.5, 2017

Lähdimme Iisalmen linja-autoasemalta keskiviikkoaamuna 10.5. kello kuusi tilausbussilla kohti Iisalmen venäläistä ystävyyskaupunkia Kirishiä. Ryhmäämme kuului kahdeksan Iisalmen lyseon venäjänopiskelijaa, yhdeksän nuorta Nilsiän yhtenäiskoulusta ja lukiosta sekä viisi Suomi-Venäjä-seuran Iisalmen osaston aktiivijäsentä. Parin pysähdyksen jälkeen saavuimme Nuijamaan tulliin, jossa aikaa kului pari tuntia. Rajan yli selvittiin ongelmitta, ja heti Venäjälle päästyämme liikenne muuttui vauhdikkaimmaksi: vaikka tiellä oli vain kaksi kaistaa, autot ajoivat ikään kuin kaistoja olisi neljä. Pietaria ohittaessamme näimme meille tutut Prisman ja Ikean.

Saavuimme hieman etuajassa klo 20 aikoihin tapaamispaikkaamme Kirishin Sportivnaja-hotellille. Isäntäperheemme hakivat meidät piakkoin, ja meistä tuntui oudolta lähteä ventovieraiden kotiin. Talojen julkisivut olivat meille suomalaisille ensiksi suorastaan shokki, koska ne näyttivät niin ränsistyneiltä. Astuessamme isäntäperheidemme asuntoihin kuitenkin helpotuimme: asunnot olivat sisustukseltaan verrattavissa suomalaisiin koteihin.
Seuraavana aamuna kokoonnuimme ystävyyskoulussamme Kirishin keskikoulu nro 1:ssä, jossa vierailimme oppitunneilla ja tutustuimme koulun museoon, jossa esiteltiin Kirishin kaupungin, alueen ja Neuvostoliiton historiaa. Kouluun tutustumisen ja hauskojen tutustumisleikkien jälkeen kävelimme kaupungilla. Kuudelta illalla menimme pelaamaan sählyä pariksi tunniksi, jonka jälkeen vietimme vapaa-aikaa. 

Perjantaina vierailimme samassa lasten ja nuorten harrastekeskuksessa, jossa olimme edellisenä päivänä pelanneet sählyä. Rakennuksen ensimmäinen kerros oli biologian osasto: luokissa oli pikkueläimiä ja kasveja, joita lapset ja nuoret hoitavat vapaa-ajallaan. Sitten menimme ylempiin kerroksiin, jossa meille esitettiin lasten ja nuorten tekemiä taideteoksia. Pääsimme itsekin tekemään origameja ja venäläisiä sorminukkeja.

Seuraavaksi siirryimme kaupungin kulttuurikeskukseen, jossa tutustuimme Pietarin venäläisen taiteen museoon virtuaalisesti. Tämän jälkeen meillä oli tilaisuus tutustua Kirishin uuteen jäähalliin, jossa osa meistä halusi kokeilla luistelemista. Tämän jälkeen kävelimme vielä tutustumaan nuorten taidekouluun, jossa meille esiintyi tyttöjen kansantanssiryhmä sekä Raduga (Sateenkaari) -kuoro.

Loppuiltamme oli vapaa, joten pojat halusivat lähteä uimahalliin. Kirishi on tunnettu naisten tasokkaasta vesipallojoukkueesta, joka on voittanut Venäjän mestaruuden 15 kertaa peräkkäin. Opiskelijamme Panun isäntäperheen isä on tämän joukkueen valmentaja, joten pääsimme uimahalliin hänen vierainaan. Uinnin jälkeen kaikki kokoontuvat pitämään hauskaa lasersodan merkeissä, jonka jälkeen osa ryhmästä lähti koteihinsa ja osa suuntasi ravintolaan ruokailemaan valmentajaisän vieraina.

Aikaisin lauantaiaamuna lähdimme junalla kohti Pietaria. Matka kesti pari tuntia, ja perille päästyämme rynnimme ensiksi väentungoksessa McDonaldsiin syömään. Sen jälkeen ajoimme metrolla keskustaan Nevski Prospektille, josta kävelimme Palatsiaukiolle odottelemaan Eremitaasi-opastamme. Odotellessamme kuuntelimme aukiolla meneillään olevaa elokuvan päivän konserttia, ja osa meistä ehti tutustua myös Nevski Prospektiin ja Pietarin SKA-jääkiekkojoukkueen fanituotteita myyvän liikkeeseen.
Vihdoin pääsimme sisään Eremitaasiin, jossa tutustuimme toinen toistaan upeampiin saleihin ja maalauksiin oppaamme asiantuntevalla ja mielenkiintoisella opastuksella. Väkeä museossa oli tungokseen saakka, ja oppaan täytyi noudattaa tiukkaa aikataulua, jotta kaikki ryhmät pääsivät kiertämään museota joustavasti. Maalauksista erityisen mielenkiintoisia olivat kaksi Leonardo da Vincin teosta sekä vaikuttava Rembrandtin ”Tuhlaajapojan kotiinpaluu”. Kierroksen lopussa näimme myös egyptiläisen muumion. Museon jälkeen suuntasimme shoppailemaan Galereja-kauppakeskukseen, ja Kirishiin palasimme junalla myöhään illalla.


Sunnuntaiaamuna klo 8.00 lähdimme Sportivnaja-hotellin pihasta bussillamme kohti Iisalmea. Jäähyväiset olivat pitkät haikeat. Kotimatkamme sujui mukavasti, ainoastaan tullissa kahta ryhmämme kaksoiskansalaista jännitti hieman passintarkastuksen sujuminen. Kuitenkin hekin pääsivät tullista läpi nopeasti ja ilman ongelmia. Perillä Iisalmessa olimme illalla klo 20 jälkeen väsyneinä, mutta tyytyväisinä reissuun.
Matka oli kokonaisuudessaan erittäin onnistunut, ja ensi lokakuun alussa odotamme vastavierailua Kirishistä Nilsiään ja meille Iisalmeen.

Iivo Töysä, 15A